Washingtonul minimizează rolul torturii în urmărirea lui Osama ben Laden

Indiciile care au permis localizarea lui Osama ben Laden au fost strânse "de-a lungul anilor" şi nu pornind de la interogarea brutală a unui deţinut anume, a insistat administraţia Barack Obama marţi, în condiţiile în care unele voci susţin că tortura a fost justificată.

330 afișări
Imaginea articolului Washingtonul minimizează rolul torturii în urmărirea lui Osama ben Laden

Washingtonul minimizează rolul torturii în urmărirea lui Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am obţinut informaţii specifice la un moment anume care ne-au dus la Abbottabad, ci sunt informaţii obţinute de-a lungul anilor", a dat asigurări marţi, la CNN, John Brennan, principalul consilier al preşedintelui american Barack Obama pentru combaterea terorismului.

De la anunţul morţii liderului al-Qaida, duminică seara, administraţia americană a prezentat interogatoriile a doi deţinuţi consideraţi "de mare importanţă" ca fiind elemente centrale ale urmăririi.

Mesagerul prin care ben Laden a fost găsit ar fi fost un protejat al organizatorului atentatelor de la 11 septembrie 2001, Khaled Sheikh Mohammed, şi un asistent de încredere al lui Abu Faraj Al-Libbi, numărul trei în reţeaua al-Qaida, capturat în 2005.

Cei doi bărbaţi, în prezent închişi la Guantanamo, au fost supuşi unor tratamente degradante, torturaţi, atunci când au ajuns pe mâinile CIA şi ale interogatorilor săi. Administraţia George W. Bush a fost aspru criticată pentru această practică, interzisă de Barack Obama odată cu sosirea sa la Casa Albă.

Michael Hayden, fost director al CIA în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, apreciază că administraţia Obama "a utilizat informaţii obţinute de la anumiţi deţinuţi de mare importanţă", atunci când erau interogaţi în închisori secrete ale CIA.

Dar în timp ce foşti oficiali ai administraţiei Bush încearcă să justifice tortura prin succesul obţinut, Brennan a vrut să îi tempereze.

"A fost un fascicul de informaţii provenind din numeroase surse, inclusiv de la unii deţinuţi", a insistat el. "Uneori, anumiţi oameni au dat informaţii voluntar, uneori inconştient şi trebuie luate fragmente de informaţii, examinate legăturile dintre ele şi cu toate celelalte informaţii disponibile", a precizat el.

De asemenea un partizan al tezei surselor multiple şi difuze, secretarul Justiţiei, Eric Holder, a amintit în Congres, marţi, că urmărirea a fost realizată de "oficiali militari şi civili, agenţi de spionaj şi forţe de ordine, diplomaţi şi politicieni, anchetatori, procurori şi experţi antiterorism".

"În opinia mea, este evident că aceste informaţii au condus la evenimentele de duminică", a apreciat Hayden la CNN, luni seara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici