Washingtonul se declară îngrijorat de efectuarea unui test de rachetă de către Moscova

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu efectuarea unui test de rachetă de croazieră de către armata rusă, apreciind că astfel Rusia a încălcat un acord bilateral privind forţele strategice, semnat în 1987, a anunţat joi Departamentul de Stat american.

519 afișări
Imaginea articolului Washingtonul se declară îngrijorat de efectuarea unui test de rachetă de către Moscova

Washingtonul se declară îngrijorat de efectuarea unui test de rachetă de către Moscova (Imagine: Cosmin Deaconescu/Mediafax Foto)

Washingtonul a subliniat că există "posibilitatea unei încălcări" a Tratatului Rachetelor Nucleare cu Rază Medie de acţiune (INF), semnat la 8 decembrie 1987, de către Statele Unite şi Uniunea Sovietică, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Jennifer Psaki, după apariţia unor informaţii privind efectuarea unui test de rachetă de croazieră rusă.

Psaki a fost intervievată cu privire la articolul apărut joi în cotidianul The New York Times, care a anunţat, citând oficiali din cadrul serviciilor de spionaj americane, că Rusia a efectuat teste cu un nou tip de rachetă de croazieră încă din anul 2008.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane a confirmat informaţiile apărute în acest cotidian, adăugând că acţiunile Rusiei "provoacă întrebări în ce priveşte respectarea tratatelor asupra controlului armamentului, inclusiv a Tratatului INF".

Acest tratat, semnat între Statele Unite şi Rusia şi întrat în vigoare la 1 iunie 1988, "obligă ambele părţi să distrugă, la trei ani după intrarea în vigoare a documentului, toate rachetele lor balistice şi de croazieră, care pot fi lansate de la sol cu o rază cuprinsă între 500 şi 1.000 de kilometri, precum şi rachetele cu raza între 1.000 şi 5.500 de kilometri", potrivit ONU.

Psaki a explicat că Moscova şi Washingtonul discută timp de mai multe luni despre acest subiect şi că Statele Unite au iniţiat o "reexaminare a cazului, pentru a stabili dacă a avut loc o încălcare" a Tratatului INF.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici