Washingtonul va răspunde pe cale diplomatică UE în legătură cu acuzaţiile de spionaj

Statele Unite "vor răspunde în mod adecvat" prin canale diplomatice cererilor de explicaţii din partea UE, după dezvăluirea de către o revistă germană a unui program de spionaj american vizând UE, a anunţat duminică Biroul Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI).

744 afișări
Imaginea articolului Washingtonul va răspunde pe cale diplomatică UE în legătură cu acuzaţiile de spionaj

Washingtonul va răspunde pe cale diplomatică UE în legătură cu acuzaţiile de spionaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul american va răspunde în mod adecvat prin canalele sale diplomatice şi prin intermediul Dialogului Statele Unite-Uniunea Europeană (UE) între experţi în informaţii, a cărui creare a fost propusă de către Statele Unite în urmă cu câteva săptămâni", a anunţat The Office of the Director of National Intelligence (ODNI) într-un comunicat transmis AFP.

Washingtonul "va discuta", de asemenea, în mod bilateral cu statele membre UE, adaugă ODNI, care a refuzat să se pronunţe asupra fondului acuzaţiilor.

"Deşi nu comentăm în mod public presupuse activităţi în domeniul informaţiilor, am fost clari asupra faptului că Statele Unite culeg informaţii din străinătate, de tipul celor culese de toate ţările", a adăugat ODNI.

Europenii au cerut duminică explicaţii în legătură cu programul de spionaj american ce a vizat instituţii UE şi milioane de cetăţeni europeni, Bruxelles-ul avertizând inclusiv cu posibile consecinţe asupra negocierilor privind crearea unei zone de liber-schimb transatlantic.

Potrivit săptămânalului german Der Spiegel, PRISM, programul de spionaj al National Security Agency (NSA), a vizat instituţii UE.

ODNI reuneşte toate cele 17 agenţii americane de informaţii, inclusiv NSA, încărcinată cu ascultări şi interceptări electronice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici