WikiLeaks i-a oferit consultanţă lui Edward Snowden pentru a obţine azil politic

Site-ul WikiLeaks i-a oferit consultanţă judiciară lui Edward Snowden pentru a pleca în siguranţă din Hong Kong şi a obţine azil politic într-un stat democratic, relatează CNN.

360 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks i-a oferit consultanţă lui Edward Snowden pentru a obţine azil politic

Julian Assange (Imagine: mediafax Foto/AFP)

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, îndemnase comunitatea internaţională, sâmbătă, să fie "alături de" Edward Snowden, acuzându-l pe preşedintele SUA, Barack Obama, că "a trădat o generaţie de tineri intelectuali".

Julian Assange - refugiat de un an în ambasada Ecuadorului din Londra şi al cărui site, WikiLeaks, a publicat sute de mii de documente secrete americane - anunţase joi că se afla în contact cu reprezentanţi ai lui Edward Snowden cu scopul de a-l ajuta să obţină azil în Islanda.

Guvernul din Hong Kong a confirmat, duminică, plecarea fostului consultant informatic al NSA Edward Snowden. "Domnul Snowden a părăsit duminică Hong Kong-ul în mod voluntar, plecând în mod legal în altă ţară", a declarat, conform AFP, un purtător de cuvânt al Guvernului local, precizând că autorităţile "nu primiseră încă informaţii care să justifice arestarea" tânărului american.

Potrivit presei chineze, Edward Snowden, fostul consultant IT care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, a părăsit Hong Kong -ul duminică, la bordul unui avion al companiei Aeroflot cu destinaţia Moscova.

Avionul comercial care îl transportă pe Snowden urmează să aterizeze duminică după-amiază pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, însă nu se ştie dacă aceasta va fi destinaţia finală a fostului consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate din Statele Unite, scrie ziarul South China Morning Post.

Edward Snowden, în vârstă de 29 de ani, fugise în Hong Kong în mai, după ce a dezvăluit existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, începând din 2006, iar celălalt, Prism, vizând reţele de socializare. Snowden a fost inculpat vineri, în Statele Unite, pentru acte de spionaj, iar justiţia americană a cerut autorităţilor din Hong Kong să îl aresteze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici