WikiLeaks: Puterea egipteană considera în 2009 că ajutorul militar american este "de neatins"

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak şi generalii săi considerau, în 2009, ajutorul militar generos oferit de Statele Unite ca fiind o recompensă "de neatins", în schimbul păcii cu Israelul, potrivit unor documente americane publicate de WikiLeaks.

18 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Puterea egipteană considera în 2009 că ajutorul militar american este "de neatins"

WikiLeaks: Puterea egipteană considera în 2009 că ajutorul militar american este "de neatins"

Telegrame diplomatice trimise în 2009 subliniază legăturile strânse între cele două ţări şi, prin acest lucru, poziţia dificilă a Statelor Unite din prezent, la o săptămână după izbucnirea manifestaţiilor de amploare contra regimului Mubarak.

Într-o notă diplomatică, trimisă la 31 martie 2009, ambasadorul american la Cairo scrie că ajutorul american s-a dovedit profitabil în timp.

"Preşedintele Mubarak şi comandanţii armatei consideră programul nostru de ajutor militar drept piatra de temelie a relaţiilor noastre militare şi consideră suma de 1,3 miliarde (de dolari), alocată anual în cadrul programului de ajutor financiar pentru armatele străine, drept o «despăgubire de neatins» pentru păstrarea păcii cu Israelul", potrivit acestei note, publicată de cotidianul britanic The Guardian şi disponibilă pe site-ul WikiLeaks.

"Beneficiile tangibile ale relaţiilor noastre militare sunt clare. Egiptul rămâne în pace cu Israelul, iar armata americană beneficiază de acces prioritar la Canalul Suez şi spaţiul aerian egiptean", potrivit acestei note.

Telegrama prezintă, totodată, o viziune pesimistă asupra atitudinii (autorităţilor) de la Cairo faţă de reformele politice. "Democraţia egipteană şi eforturile în favoarea drepturilor omului sunt înăbuşute", se arată în document, care adaugă că Guvernul egiptean este "sceptic" faţă de o susţinere americană a grupurilor care militează pentru democraţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici