WikiLeaks: SUA şi Australia au vrut în 2005 să împiedice realegerea lui Mohamed ElBaradei la AIEA

Guvernele american şi australian au încercat fără succes, în 2005, să împiedice realegerea egipteanului Mohamed ElBaradei la conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit unei telegrame diplomatice publicate marţi de WikiLeaks.

152 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: SUA şi Australia au vrut în 2005 să împiedice realegerea lui Mohamed ElBaradei la AIEA

WikiLeaks: SUA şi Australia au vrut în 2005 să împiedice realegerea lui Mohamed ElBaradei la AIEA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele două ţări îl considerau pe ElBaradei prea complezent faţă de programul nuclear iranian, dar tentativa lor nu a beneficiat de sprijin internaţional.

Telegrama Departamentului de Stat, datată 18 februarie 2005, face referire la un dejun de lucru între oficiali australieni şi Jackie Sanders, la vremea aceea emisar american pentru neproliferare. Cele două părţi au discutat despre speranţele lor de a contracara candidatura egipteanului.

Potrivit textului, John Carlson, la vremea respectivă responsabil al agenţiei nucleare australiene, s-a plâns interlocutorilor săi de modul în care AIEA este gestionată de directorul său, dând asigurări că moralul angajaţilor agenţiei ONU era la cel mai scăzut nivel.

Carlson a recunoscut că nu va exista majoritate în Consiliul Guvernatorilor AIEA pentru a împiedica realegerea lui ElBaradei. Partea americană a solicitat atunci, fără succes, o candidatură australiană.

Reales în 2005 pentru un al treilea mandat, Mohamed ElBaradei a fost director general al AIEA până în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici