William Hague: Ambiţiile nucleare ale Iranului pot declanşa un nou Război rece

Ambiţiile nucleare ale Iranului pot declanşa "un nou Război rece" mult mai periculos decât cel dintre ţările occidentale şi Uniunea sovietică din trecut, a declarat vineri ministrul Afacerilor Externe britanic William Hague.

538 afișări
Imaginea articolului William Hague: Ambiţiile nucleare ale Iranului pot declanşa un nou Război rece

William Hague: Ambiţiile nucleare ale Iranului pot declanşa un nou Război rece (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Dacă (Iranul) va reuşi să obţină un potenţial militar nuclear, cred că şi alte naţiuni din Orientul Mijlociu vor vrea să dezvolte arme nucleare", a declarat acesta, într-un interviu publicat de cotidianul Daily Telegraph.

"Ameninţarea unui nou Război rece în Orientul Mijlociu... ar fi un dezastru pentru omenire", a apreciat acesta.

Miercuri, negociatorul Iranului pentru probleme nucleare, Said Jalili, a propus puterlor din grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie + Germania) să reia "cât mai repede posibil" discuţiile cu privire la programul nuclear iranian "respectând dreptul Iranului de a utiliza energia nucleară în mod paşnic".

Propunerea a fost primită cu optimism prudent vineri de către lidera diplomaţiei europene Catherine Ashton şi omologul său american Hillary Clinton.

Întrebare despre speculaţiile cu privire la un eventual atac al Israelului împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, Hague a afirmat că un "atac militar" împotriva Iranului ar include "riscuri enorme".

"Este foarte clar că nu vom efectua nicio acţiune militară. Vom institui o dublă strategie de sancţiuni şi presiuni pe de o parte şi negocieri pe de altă parte. Nu susţinem ideea unui atac împotriva Iranului în acest moment de către oricine", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici