WSJ: Kim Jong Nam, fratele vitreg al actualului lider al Coreei de Nord, asasinat în februarie 2017, era informator CIA

Kim Jong Nam, fratele vitreg al actualului lider de la Phenian, care a fost asasinat în februarie 2017 în Malaysia, era informator al Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA, potrivit publicaţiei The Wall Street Journal, informează cotidianul The New York Times.

15349 afișări
Imaginea articolului WSJ: Kim Jong Nam, fratele vitreg al actualului lider al Coreei de Nord, asasinat în februarie 2017, era informator CIA

WSJ: Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului Coreei de Nord, asasinat în februarie 2017, era informator Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din SUA

Potrivit WSJ, care citează o "persoană cunoscătoare a chestiunii", Kim Jong Nam s-a întâlnit în mai multe rânduri cu agenţi CIA.

"Mai mulţi foşti oficiali americani au declarat că fratele vitreg, care locuia în afara Coreei de Nord de mulţi ani şi nu avea o bază de putere cunoscută la Phenian, este puţin probabil să fi putut furniza detalii despre mecanismele interne secrete ale ţării", se afirmă în materialul publicat luni de WSJ.

Totodată, foştii oficiali din SUA au mai afirmat că, în mod aproape cert, Kim Jong Nam avea contacte şi cu servicii secrete din alte ţări, în mod particular din China, mai relatează publicaţia americană.

Oficiali sud-coreeni şi americani au afirmat că autorităţile nord-coreene au ordonat asasinarea lui Kim Jong Nam, aparent în urma criticilor aduse regimului de la Phenian. Coreea de Nord însă a respins acuzaţiile.

Potrivit sursei citate de WSJ, Kim Jong Nam s-a deplasat în februarie 2017 în Malaysia pentru a se întâlni cu un oficial CIA, însă este posibil ca acesta să nu fi fost singurul scop al vizitei.

Kim Jong Nam a fost ucis la aeroportul din Kuala Lumpur, Malaysia, cu ajutorul agentului neurotoxic VX.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici