Xi Jinping, liderul naţiunilor care se opun hegemoniei occidentale. Părăseşte China pentru prima dată de la începutul pandemiei şi se va întâlni cu Putin

Xi Jinping va părăsi China în această săptămână pentru prima dată după mai bine de doi ani şi jumătate pentru o călătorie în Asia Centrală, unde se va întâlni cu Vladimir Putin, cu doar o lună înainte ca Xi să fie gata să îşi consolideze locul de cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace.

42154 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping, liderul naţiunilor care se opun hegemoniei occidentale. Părăseşte China pentru prima dată de la începutul pandemiei şi se va întâlni cu Putin

Călătoria, prima sa deplasare în străinătate de la începutul pandemiei COVID-19, arată cât de încrezător este Xi în ceea ce priveşte controlul său asupra puterii în China şi cât de periculoasă a devenit situaţia globală: Confruntarea Rusiei cu Occidentul din cauza Ucrainei, criza din Taiwan şi o economie globală aproape de recesiune, notează Reuters.

Xi urmează să efectueze miercuri o vizită de stat în Kazahstan şi apoi se va întâlni cu Putin la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, care va avea loc în vechiul oraş de pe Drumul Mătăsii, Samarkand, din Uzbekistan, potrivit Kazahstanului şi Kremlinului.

Consilierul de politică externă al lui Putin, Yuri Ushakov, a declarat reporterilor săptămâna trecută că Putin se aşteaptă să se întâlnească cu Xi la summit. Kremlinul a refuzat să ofere detalii despre temele de discuţii. China nu a confirmat încă planurile de călătorie ale lui Xi.

Întâlnirea îi va oferi preşedintelui Xi Jinping ocazia de a-şi sublinia influenţa, în timp ce Putin poate demonstra înclinaţia Rusiei spre Asia; ambii lideri îşi pot arăta opoziţia faţă de Statele Unite exact în momentul în care Occidentul încearcă să pedepsească Rusia pentru războiul din Ucraina.

"După părerea mea, este vorba despre Xi: vrea să arate cât de încrezător este pe plan intern şi să fie văzut ca liderul internaţional al naţiunilor care se opun hegemoniei occidentale", a declarat George Magnus, autorul cărţii "Red Flags", o carte despre provocările lui Xi.

"În privat, îmi imaginez că Xi va fi cel mai neliniştit de modul în care decurge războiul lui Putin şi, într-adevăr, dacă Putin sau Rusia sunt în joc la un moment dat în viitorul apropiat, deoarece China are încă nevoie de o conducere anti-occidentală la Moscova".

Aprofundarea parteneriatului "fără limite" dintre superputerea în ascensiune a Chinei şi Rusia, bogată în resurse naturale, este una dintre cele mai intrigante evoluţii geopolitice din ultimii ani - şi una pe care Occidentul o urmăreşte cu îngrijorare.

Cândva partenerul senior în ierarhia comunistă globală, Rusia, după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, este acum considerată un partener junior al unei Chine comuniste renăscute, care se preconizează că va depăşi Statele Unite ca cea mai mare economie mondială în următorul deceniu.

Deşi contradicţiile istorice abundă în acest parteneriat, nu există niciun semn că Xi este pregătit să renunţe la sprijinul său pentru Putin în cea mai serioasă confruntare a Rusiei cu Occidentul de la apogeul Războiului Rece.

În schimb, cei doi lideri în vârstă de 69 de ani aprofundează legăturile. Comerţul a crescut cu aproape o treime între Rusia şi China în primele 7 luni ale anului 2022.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici