Xi Jinping şi Putin resping "interferenţa" SUA în afacerile Chinei şi Rusiei şi promit o cooperare industrială mai puternică

  • Xi Jinping şi Vladimir Putin au respins "interferenţa" Statelor Unite în afacerile Rusiei şi Chinei.
  • Cei doi lideri s-au angajat să îşi consolideze cooperarea industrială după ce comerţul dintre cele două ţări a crescut vertiginos anul trecut.
  • China este cel mai important aliat al Rusiei de când Putin a ordonat invadarea Ucrainei în urmă cu aproape doi ani.
1109 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping şi Putin resping "interferenţa" SUA în afacerile Chinei şi Rusiei şi promit o cooperare industrială mai puternică

Moscova şi Beijingul ar trebui să "cultive un nou impuls pentru cooperare" şi să "menţină stabilitatea lanţurilor industriale şi de aprovizionare", i-a spus Xi Jinping omologului său rus în cadrul unei convorbiri telefonice, potrivit Financial Times.

"Cele două părţi ar trebui să consolideze coordonarea strategică, să protejeze suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare ale celor două ţări şi să se opună în mod hotărât interferenţelor externe în afacerile lor interne", a spus Xi.

China este cel mai important aliat al Rusiei de când Putin a ordonat invadarea Ucrainei în urmă cu aproape doi ani. Beijingul a sprijinit tacit războiul şi împărtăşeşte antipatia Kremlinului pentru ceea ce numeşte "hegemonia" economică a SUA.

Kremlinul a notat că volumul anual al comerţului bilateral al Rusiei cu China a depăşit înainte de termen obiectivul de 200 de miliarde de dolari stabilit de Putin şi Xi, ajungând la un nivel record de 228 de miliarde de dolari în 2023. Kremlinul a precizat că 90% din tranzacţiile dintre cele două ţări au fost în ruble sau yuani.

Mesaj clar împotriva Statelor Unite

Yuri Ushakov, consilierul pe politică externă al lui Putin, a declarat reporterilor că Rusia şi China au avut "abordări apropiate cu privire la problemele internaţionale cheie" şi "nu acceptă şi nu vor accepta" politica SUA faţă de acestea.

"A fost exprimată o respingere reciprocă a cursului SUA care urmăreşte să intervină în afacerile interne ale altor state", a declarat Ushakov, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

"Moscova şi Beijingul nu acceptă şi nu vor accepta această politică", a adăugat el. "Cel mai important lucru este ca liderii celor două ţări să înţeleagă că SUA au practic o politică de izolare a Rusiei şi Chinei".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici