Yan Rachinski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, denunţă "războiul nebunesc" al lui Putin

Laureatul rus al Premiului Nobel pentru Pace, Yan Rachinski, a criticat războiul "nebunesc şi criminal" al preşedintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei în discursul său de acceptare a premiului, susţinut sâmbătă în capitala norvegiană Oslo, scrie CNN.

301 afișări
Imaginea articolului Yan Rachinski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, denunţă "războiul nebunesc" al lui Putin

FOTO rpp.pe

Rachinsky, de la organizaţia rusă pentru drepturile omului Memorial, a afirmat că rezistenţa faţă de Rusia este cunoscută ca "fascism" sub Putin, adăugând că a devenit "justificarea ideologică pentru războiul nebunesc şi criminal de agresiune împotriva Ucrainei".

Memorial, unul dintre cele mai cunoscute şi respectate grupuri pentru drepturile omului din Rusia, a lucrat pentru a expune abuzurile şi atrocităţile din epoca stalinistă timp de peste trei decenii înainte de a fi închisă de către Curtea Supremă a ţării la sfârşitul anului trecut.

Oleksandra Matviichuk, laureată ucraineană a Premiului Nobel pentru Pace, a cerut, în discursul său de acceptare a premiului, ca Putin, precum şi preşedintele din Belarus, Alexander Lukaşenko, să fie judecaţi pentru "crime de război" de către un tribunal internaţional.

Matviichuk, care a acceptat premiul în numele organizaţiei sale pentru drepturile omului, Centrul pentru libertăţi civile din Ucraina, a declarat că aceasta ar fi o modalitate de a "asigura dreptatea pentru cei afectaţi de război".

Matviichuk a avertizat că criminalii de război nu ar trebui să fie condamnaţi doar după căderea regimurilor autoritare, adăugând că "justiţia nu poate aştepta". "Trebuie să înfiinţăm un tribunal internaţional şi să-i aducem pe Putin, Lukaşenko şi alţi criminali de război în faţa justiţiei", a continuat ea.

Grupurile pentru drepturile omului din Rusia şi Ucraina - Memorial şi Centrul pentru Libertăţi Civile - au primit oficial sâmbătă Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022, alături de avocatul belarus Ales Bialiatski, aflat în închisoare.

Soţia lui Bialiatski a primit premiul în cadrul ceremoniei. Cei trei câştigători vor împărţi premiul în valoare de 10.000.000 de coroane suedeze (900.000 de dolari).

Noii laureaţi au fost recompensaţi pentru "un efort remarcabil de documentare a crimelor de război, a încălcărilor drepturilor omului şi a abuzurilor de putere" în ţările lor. "Ei au promovat timp de mulţi ani dreptul de a critica puterea şi de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor", a declarat Comitetul Nobel în octombrie, când au fost anunţaţi câştigătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici