Zeci de democraţi americani cer ca Jair Bolsonaro să fie expulzat din Statele Unite

Parlamentarii democraţi i-au cerut preşedintelui Joe Biden să îi retragă viza fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, afirmând că Statele Unite nu ar trebui să ofere refugiu persoanelor implicate în revoltele împotriva guvernului nou ales al Braziliei.

923 afișări
Imaginea articolului Zeci de democraţi americani cer ca Jair Bolsonaro să fie expulzat din Statele Unite

Zeci de democraţi americani cer ca Jair Bolsonaro să fie expulzat din Statele Unite

Bolsonaro, un aliat apropiat al fostului preşedinte american Donald Trump, a zburat în Florida în loc să participe la învestirea de la 1 ianuarie a preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva şi făcuse acuzaţii nefondate cu privire la integritatea alegerilor din octombrie.
 
Revoltătorii care îl susţin pe Bolsonaro au năvălit duminică în Brasilia, vandalizând palatul prezidenţial şi alte instituţii, făcând o paralelă cu atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA.
 
„Nu trebuie să-i permitem domnului Bolsonaro sau altor foşti oficiali brazilieni să se refugieze în Statele Unite pentru a scăpa de justiţie pentru orice infracţiuni pe care le-ar fi comis atunci când erau în funcţie”, au declarat parlamentarii, printre care se numără proeminentul progresist Joaquin Castro şi Gregory Meeks, cel mai important democrat din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor.
 
Aceştia au cerut administraţiei Biden să evalueze dacă vizita lui Bolsonaro în SUA rămâne una legală, întrucât este posibil ca acesta să fi zburat în Statele Unite cu o viză pentru vizitatori oficiali, deşi nu mai este preşedinte.
 
De asemenea, legislatorii au cerut Departamentului de Justiţie să tragă la răspundere pe oricine din Florida care „ar fi putut finanţa sau susţine crimele violente din 8 ianuarie”.
 
Secretarul de stat Antony Blinken, întrebat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre prezenţa lui Bolsonaro, a declarat că Statele Unite nu au primit nicio solicitare din partea Braziliei, dar că vor răspunde „cu promptitudine” în cazul în care o vor face.
 
„În ceea ce priveşte persoanele, vorbim acum despre persoane care sunt cetăţeni privaţi, nu persoane publice”, a spus Blinken. „Nu este potrivit pentru noi să comentăm statutul de viză al vreunei persoane”.
 
Dar el a spus că Biden va lucra îndeaproape cu Lula, care urmează să viziteze Washingtonul luna viitoare. „Suntem alături de democraţia braziliană şi de instituţiile sale”, a spus Blinken.
 
Bolsonaro, într-un interviu acordat CNN Brasil, a declarat că plănuia să se întoarcă până la sfârşitul lunii ianuarie, dar îşi va devansa planurile din motive de sănătate, după ce a fost spitalizat în legătură cu rănile suferite într-un atac cu cuţitul din 2018.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici