Zeci de jurnalişti au demisionat de la site-ul maghiar de ştiri Index. Ei acuză guvernul Viktor Orban că doreşte distrugerea sau "îmblânzire" publicaţiei

  • Peste 70 de jurnalişti şi personal al unuia dintre cele mai importante site-uri de ştiri din Ungaria, Index, au demisionat.
  • Ei acuză guvernul că a lansat o serie de acţiunii ce au ca scop distrugerea sau "îmblânzire" a site-ului lor web.
  • Indexul este unul dintre ultimele publicaţii mass-media independente ale Ungariei, iar redactorul şef Szabolcs Dull a fost concediat marţi.
  • Jurnaliştii au spus că acţiunea a fost o „interferenţă clară” şi o încercare de a aplica presiune pe site.
984 afișări
Imaginea articolului Zeci de jurnalişti au demisionat de la site-ul maghiar de ştiri Index. Ei acuză guvernul Viktor Orban că doreşte distrugerea sau "îmblânzire" publicaţiei

Zeci de jurnalişti au demisionat de la site-ul maghiar de ştiri Index. Ei acuză guvernul Viktor Orban că doreşte distrugerea sau "îmblânzire" publicaţiei

Câteva ore mai târziu, protestatarii s-au adunat la Budapesta într-un miting pentru libertatea presei, relatează BBC.

În ultimul deceniu, susţinătorii premierului naţionalist şi conservator Viktor Orban au preluat treptat controlul mass-mediei independente din Ungaria. Ungaria se situează pe locul 89 din 180 de ţări pe Indicele Libertăţii Presei realizat de „Reporteri fără frontiere”.

Luna trecută, Szabolcs Dull a avertizat că Index se află „sub o presiune externă care ar putea contura sfârşitul redacţiei aşa cum îl ştim noi”. Într-un articol publicat pe 22 iunie, el a avertizat că redacţia site-ului este „în pericol”, iar „barometrul libertăţii” de pe pagina de pornire a fost mutat la nivelul „în pericol”.

Vineri, trei editori din conducere şi peste 70 de alţii au spus că îşi încetează activitatea, pentru că preşedintele consiliului de administraţie, Laszlo Bodolai, a refuzat reinstalarea redactorului şef.

Bodolai a respins afirmaţiile că independenţa site-ului este în pericol, acuzând-l pe Dull că nu a controlat tensiunea din redacţie.

Temerile privint independenţa Index au luat aploare cu câteva luni în urmă, când Miklos Vaszily, un om de afaceri pro-Orban, a preluat de 50% din acţiunile de la firma care controlează publicitatea şi veniturile Index.

Guvernul condus de Viktor Orban s-a confruntat în mod repetat cu criticile Uniunii Europeane în legătură cu statul de drept, iar partidul guvernamental a fost suspendat din gruparea de centru-dreapta a PPE a Parlamentului European din cauza politicilor sale privind migraţia.

Luna trecută, instanţa superioară a UE a decis că Ungaria a încălcat legislaţia europeană prin restricţionarea finanţării străine a organizaţiilor societăţii civile.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici