Zeci de mii de belaruşi protestează la Minsk, denunţând fraudarea alegerilor

Zeci de mii de susţinători ai opoziţiei belaruse demonstrează, duminică seară, în faţa sediilor Parlamentului şi Guvernului de la Minsk, denunţând fraude electorale la alegerile prezidenţiale şi victoria iminentă a preşedintelui în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko.

28 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de belaruşi protestează la Minsk, denunţând fraudarea alegerilor

Zeci de mii de belaruşi protestează la Minsk, denunţând fraudarea alegerilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plecaţi din Piaţa Octombrie, manifestanţii s-au deplasat pe artera centrală a capitalei belaruse, îndreptându-se către Piaţa Independenţei, unde se află sediile Parlamentului şi Guvernului.

"Aici şi-a declarat Belarusul independenţa în 1991 şi aici este locul unde va cădea astăzi dictatura lui Lukaşenko", a declarat Andrei Sannikov, unul dintre cei nouă candidaţi candidaţi ai opoziţiei la scrutinul prezidenţial de duminică.

Potrivit rezultatelor unui sondaj la ieşirea de la urne, anunţate de postul de televiziune de stat ONT, Lukaşenko ar fi obţinut 72 la sută din voturi, devansându-i pe Andrei Sannikov şi Vladimir Nekliaev, care au obţinut fiecare câte 6,1 la sută din voturi.

În cursul serii, poliţia a intervenit în forţă împotriva unui grup de circa 200 de demonstranţi, care încercau să ajungă în Piaţa Octombrie. În urma confruntărilor, Vladimir Nekliaev, alt candidat al opoziţiei, a fost lovit şi a suferit un traumatism cranian, fiind transportat la spital, conform staff-ului său de campanie.

Ales în 1994 în urma primelor alegeri prezidenţiale organizate după declararea independenţei Belarusului, Lukaşenko a fost reales în 2001 şi în 2006 (când a obţinut 83 la sută din voturi), în urma unor scrutinuri marcate de nereguli, conform observatorilor occidentali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici