Zeci de mii de opozanţi şi susţinători ai preşedintelui s-au reunit în capitala Yemenului

Zeci de mii de susţinători şi adversari ai preşedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh se adunau vineri, în locuri separate, la Sanaa, unde au fost luate măsuri stricte de securitate, de teama unor confruntări între grupările rivale.

38 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de opozanţi şi susţinători ai preşedintelui s-au reunit în capitala Yemenului

Zeci de mii de opozanţi şi susţinători ai preşedintelui s-au reunit în capitala Yemenului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tensiunile erau perceptibile în cursul dimineţii în capitala Yemenului, unde forţele de securitate şi armata au sporit punctele de control pe diferitele căi rutiere care duc spre locurile manifestaţiilor.

În jurul pieţei Schimbării, în apropierea Universităţii din Sanaa, unde şi-au instalat tabăra de mai mult de o lună tinerii protestatari care cer plecarea preşedintelui Saleh, armata a înfiinţat baraje de control la punctele de acces.

Unităţi ale forţelor de securitate încercau la rândul lor să direcţioneze susţinătorii regimului, între care numeroşi membri ai triburilor mobilizaţi la apelul preşedintelui, spre piaţa Tahrir, din centrul capitalei, şi spre piaţa Sabiine, în apropierea palatului prezidenţial.

Mulţimea continua să crească de ambele părţi înaintea rugăciunii musulmane de vineri, numită Ziua "Salutului" de protestatari şi a "Fraternităţii" de loialişti.

Locurile de întrunire a celor două tabere sunt situate în cartiere diferite din Sanaa, aflate la câţiva kilometri distanţă.

Dar o explozie a violenţei este de temut în capitală, unde se confruntă unităţi rivale ale armatei, parţial raliată protestatarilor, şi ale Gărzii Republicane, comandată de fiul preşedintelui, Ahmad.

Şeful statului se confruntă de la sfârşitul lui februarie cu o mişcare de contestare populară care cere plecarea sa de la putere şi care s-a accentuat de la moartea, la 18 martie, a 52 de manifestanţi, în urma tirurilor de armă atribuite partizanilor săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici