Zeci de mii de persoane au manifestat în Europa înaintea summitului G20

Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă, la manifestaţii organizate în mai multe oraşe europene la apelul asociaţiilor antiglobalizare, înaintea summitului G20, programat pentru săptămâna viitoare, relatează AFP.

19 afișări

În GERMANIA, manifestaţiile au avut loc la Berlin şi La Frankfurt. Conform poliţiei, la Berlin au fost prezente 15.000 de persoane, în timp ce organizatorii afirmă că au mobilizat 30.000 de persoane; la Frankfurt, poliţia a afirmat că au participat la marş 10.000 de persoane, iar organizatorii declară că la manifestare au fost prezente 25.000 de persoane.

La Berlin au fost înregistrate incidente la încheierea demonstraţiei, când manifestanţi îmbrăcaţi în negru şi purtând ochelari de soare au aruncat diverse obiecte în direcţia poliţiştilor care au filmant întreaga manifestaţie.

Forţele de ordine au reţinut mai multe persoane, însă purtătorul de cuvânt al poliţiei nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii.

Sub cuvântul de ordine "noi nu plătim pentru criza voastră", câteva mii de persoane s-au reunit pentru a asista la discursurile susţinute de personalităţi din cadrul mişcărilor organizatoare, printre care s-a numărat şi liderul partidului de extremă-stânga Die Linke, fostul ministru Oskar Lafontaine.

La manifestaţia de la Berlin au participat sindicalişti, militanţi antiglobalizare - unii dintre ei purtând un sicriu reprezentând "moartea capitalismului" - şi membri ai Die Linke.

În FRANŢA, câteva sute de persoane - 400, conform poliţiei, 700, conform organizatorilor - au demonstrat sâmbătă la Paris, desfiinţând, simbolic, un "paradis fiscal", instalat în apropiere de piaţa Bursei, pe traseul marşului, şi constând dintr-o miniplajă cu nisip, doi palmieri în ghivece şi şezolonguri ocupate de bărbaţi cu cămăşi înflorate.

În spatele unui banner pe care scria "G20: Popoarele înaintea bancherilor. Nu plătim noi pentru criza voastră", participanţii la marş - militanţi antiglobalizare, sindicalişti sau membri ai partidelor de stânga - s-au deplasat din Piaţa Operei către Banca Franţei.

În AUSTRIA, cel puţin 6.500 de persoane - conform estimărilor poliţiei - au manifestat paşnic la Viena, la apelul organizaţiilor antiglobalizare şi al sindicatelor. Reţeaua antiglobalizare Attac, coorganizator al manifestaţiei, a estimat că la demonstraţie au participat 20.000 de persoane.

Demonstranţii s-au deplasat de la Gara de Vest către centrul oraşului, scandând "Nu plătim noi pentru criza voastră" şi cerând o reglementare mai strictă a fluxurilor financiare.

În capitala MARII BRITANII, la demonstraţie au participat, conform poliţiei, 35.000 de persoane, mobilizarea fiind mult sub aşteptările organizatorilor, care contau pe prezenţa a sute de mii de persoane.

Demonstraţia de la Londra, desfăşurată sub sloganul Put people first (Puneţi oamenii pe primul loc), a fost pregătită de o coaliţie formată din peste 150 de organizaţii, care au militat pentru "locuri de muncă, justiţie şi climă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici