Zeci de poliţişti şi activişti de partid, răniţi în urma unei revolte în nord-vestul Chinei

Cel puţin 60 de poliţişti şi activişti de partid au fost răniţi, miercuri, în nord-vestul Chinei, unde poliţia a intervenit pentru a dispersa câteva mii de demonstranţi, care protestează de două zile în provincia Gansu, au declarat martori şi oficialităţi locale.

12 afișări
Imaginea articolului Zeci de poliţişti şi activişti de partid, răniţi în urma unei revolte în nord-vestul Chinei

Zeci de poliţişti şi activişti de partid, răniţi în urma unei revolte în nord-vestul Chinei (Imagine: Mediafax Foto)

Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, despre care afirmă că "a folosit bare de fier, lanţuri, topoare şi sape" pentru a-i ataca pe poliţişti şi pe activiştii de partid.

Demonstranţii, care protestează faţă de planurile de construire a unui nou centru administrativ, au aruncat pietre, cărămizi şi ghivece de flori în direcţia poliţiştilor şi a oficialităţilor aflate în faţa sediului guvernului local, conform unui comunicat oficial publicat pe site-ul administraţiei din Longnan.

Situaţia a degenerat luni după-amiază, după ce aproximativ 2.000 de persoane s-au alăturat unui grup de 30 de protestatari, nemulţumiţi de condiţiile în care le-au fost expropriate terenurile în vederea construirii unui nou sediu al guvernului local. Demonstranţii au atacat actualul sediu al guvernului local, iar violenţele s-au extins şi au continuat şi în cursul zilei de marţi.

Un membru al forţelor de ordine locale a declarat miercuri că la manifestaţie au participat câteva mii de persoane. "Ieri (marţi - n.red.), guvernul a trimis mii de poliţişti, care au folosit gaze lacrimogene şi bastoane pentru a dispersa mulţimea şi au fost lovite multe persoane", a adăugat el, sub protecţia anonimatului.

Mai multe înregistrări video realizate de amatori şi publicate pe Internet arată o prezenţă masivă a poliţiei pe una dintre străzile oraşului şi un atac al forţelor de ordine, echipate cu bastoane, asupra trecătorilor.

Un purtător de cuvânt local al Partidului Comunist chinez a dezminţit însă informaţiile potrivit cărora poliţia ar fi recurs la gaze lacrimogene şi pe cele privind participarea a mii de persoane la manifestaţie. "Nu este adevărat, nu mai credeţi zvonurile", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici