Zeci de răniţi la Bangkok, în urma unei intervenţii a armatei - GALERIE FOTO şi VIDEO

Armata thailandeză a folosit luni gaze lacrimogene şi a tras focuri în aer pentru a dispersa manifestanţii antiguvernamentali care nu au respectat starea de urgenţă impusă cu o zi înainte şi au ocupat o intersecţie strategică din Bangkok, provocând rănirea a cel puţin 70 de persoane.

14 afișări
Imaginea articolului Zeci de răniţi la Bangkok, în urma unei intervenţii a armatei - GALERIE FOTO şi VIDEO

Cel puţin 70 de răniţi la Bangkok, în urma unei intervenţii a armatei thailandeze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Protestele violente dintre manifestanţi şi forţele de securitate continuă

GALERIE FOTO

Soldaţi au tras focuri de armă în aer pentru a-i dispersa pe protestatarii care lansau cocteiluri Molotov şi pietre de pavaj asupra lor în intersecţia Din Daeng, potrivit unui fotograf AFP.

Militarii au mai recurs la gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe manifestanţi, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin 70 de răniţi, dintre care doi se află în stare gravă, potrivit unui oficial al serviciilor de urgenţă.

Acesta a dezminţit o afirmaţie difuzată la un post de radio apropiat de opozanţi, potrivit căreia soldaţii ar fi ucis cinci sau şŸase manifestanţi.

Pe de altムparte, un medic care a solicitat anonimatul, a declarat că doi manifestanţi fuseserムrăƒniţi de gloanţe.

Militarii, în număr de 100, au tras şi luni cel puţin două rafale în aer de zece secunde fiecare, pentru a-i împinge înapoi pe protestatarii care încercau să treacă de ei la bordul unui autobuz.

Guvernul a decretat starea de urgenţă

Aceasta este prima oară când armata thailandeză foloseşte forţa împotriva manifestanţilor de la instaurarea stării de urgenţă în capitala thailandeză, duminică.

Prim-ministrul Abhisit Vejjajiva a decretat această măsură de excepţie pentru că s-a confruntat de mai multe săptămâni cu manifestaţii ale "cămăşilor roşii", aşa cum sunt supranumiţi susţinătorii fostului premier în exil Thaksin Shinawatra. Ei îi solicită demisia şi organizarea de alegeri anticipate.

"Începem prin măsuri uşoare, apoi vom trece la altele mai dure. Vom evita sacrificarea de vieţi, aşa cum a ordonat Guvernul", a afirmat colonelul Sunsern Kaewkumnerd, purtătorul de cuvânt al armatei.

Panitan Wattanayagorn, purtător de cuvânt guvernamental, a spus ulterior la postul de televiziune că soldaţii reuşiseră să degajeze intersecţia Din Daeng şi că "un anumit număr de manifestanţi fuseseră reţinuţi şi plasaţi în detenţie în locuri sigure".

Dar autorităţile nu au întreprins nici un efort pentru a-i îndepărta pe cei 10.000 de opozanţi care, potrivit poliţiei, au petrecut noaptea în jurul sediului Guvernului.

Unul dintre liderii lor, Jatuporn Prompan, a denunţat cu vehemenţă intrarea în acţiune a armatei la Din Daeng şi "represiunea manifestanţilor neînarmaţi".

Liderii prezenţi la summitul asiatic, evacuaţi cu elicoptere

Sâmbătă, "cămăşile roşii" provocaseră anularea unui summit asiatic în staţiunea balneară Pattaya, luând cu asalt hotelul unde se desfăşura, obligându-i pe lideri să fugă cu elicopterul din clădire.

Arestarea, duminică, a liderului protestatarilor din Pattaya, fostul cântăreţ de muzică pop Arisman Pongreungrong, a agravat tensiunea.

Mii de "cămăşi roşii" au manifestat pe străzile din Bangkok, strângându-se în faţa Ministerului de Interne unde se găsea Abhisit. Ei au atacat violent mai multe maşini oficiale. Una dintre ele, în care protestatatrii credeau în mod eronat că se găsea premierul, a fost bombardată cu pietre de pavaj şi cu ghivece cu flori.

Armata s-a mobilizat atunci în Bangkok, la nivel oficial pentru a proteja clădirile publice. Dar manifestanţii au capturat mai multe blindate, fără a întâmpina rezistenţă din partea militarilor.

Thaksin Shinawatra, în vârstă de 59 de ani, fost prim-ministru al Thailandei, înlăturat de la putere în 2006, a fugit în străinătate pentru a scăpa de o condamnare şi de diverse anchete de corupţie. Om de afaceri controversat, el rămâne totuşi popular printre păturile defavorizate, în special din regiunile rurale din nord.

Abhisit Vejjajiva, în vârstă de 44 de ani, a devenit prim-ministru la 15 decembrie, în urma înlăturării unei alianţe parlamentare, după importante manifestaţii regaliste care antrenaseră ocuparea pentru opt zile a două aeroporturi din Bangkok. "Cămăşile roşii" îl acuză pe Abhisit că este o "marionetă" a armatei şi a unor consilieri ai regelui.

Citeşte şi:

Liderii prezenţi la summitul asiatic din Thailanda, evacuaţi cu elicoptere

Manifestaţii de amploare la Bankok, în timp ce Guvernul a decretat starea de urgenţă

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici