Zelenski acuză Rusia de "teroare". Acţiunile sale merită judecate de un tribunal internaţional

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică trupele ruseşti că au luat drept ţintă civili, inclusiv copii, şi a cerut o anchetă internaţională asupra conflictului, scrie CNN.

Imaginea articolului Zelenski acuză Rusia de "teroare". Acţiunile sale merită judecate de un tribunal internaţional

"Ceea ce fac în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa şi în alte oraşe şi localităţi merită un tribunal internaţional. Noi le documentăm crimele. Şi ar fi fost mult mai multe astfel de crime dacă nu ar fi fost apărătorii noştri curajoşi", a declarat Zelensky într-un discurs video postat pe pagina sa de Facebook.

"Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Acţiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid. Am vorbit despre acest lucru cu secretarul general al ONU", a spus el, susţinând că Rusiei ar trebui să i se retragă dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

Zelensky a declarat că nu există "niciun loc din Ucraina pe care trupele ruseşti să îl considere o ţintă inacceptabilă".

În capitala Kiev, locuitorii s-au trezit duminică pentru a găsi oraşul sub control ucrainean, în ciuda a două explozii masive la aproximativ 30 de kilometri sud de oraş, care au luminat cerul în timpul nopţii.

Luptele au izbucnit pe străzile din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, după ce forţele ruseşti au intrat în oraş

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că a vizat doar infrastructura militară, precizând într-o declaraţie: "Forţele armate ale Federaţiei Ruse nu lovesc oraşe şi localităţi, iau toate măsurile pentru a salva vieţile civililor".

Dar Zelensky a declarat duminică: "Au minţit când au spus că nu vor viza populaţia civilă. Încă din primele ore ale invaziei, trupele ruseşti au lovit infrastructura civilă".

"Ei luptă împotriva a tot şi a tuturor", a spus Zelenski. "Ei [lovesc] grădiniţe, clădiri rezidenţiale şi chiar ambulanţe. Ei folosesc artileria şi rachetele împotriva unor întregi blocuri rezidenţiale unde nu a existat niciodată nicio infrastructură militară. Multe oraşe şi localităţi ucrainene supravieţuiesc în condiţii comparabile cu cele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
zelenski,
rusia,
armată

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici