Zelenski denunţă războiul "criminal" al Rusiei în Ucraina, în faţa Consiliului de Securitate al ONU

  • Preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat Rusia pentru uciderea a zeci de mii de cetăţeni ai Ucrainei în primul său discurs fizic în faţa Consiliului de Securitate al ONU.
  • Zelenski a cerut ca Moscova să nu mai aibă drept de veto, Rusia fiind unul dintre membrii permanenţi ai celui mai important organism decizional al ONU.
220 afișări
Imaginea articolului Zelenski denunţă războiul "criminal" al Rusiei în Ucraina, în faţa Consiliului de Securitate al ONU

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Cea mai mare parte a lumii recunoaşte adevărul despre acest război. Este o agresiune criminală şi neprovocată a Rusiei împotriva naţiunii noastre, care are ca scop acapararea teritoriului şi resurselor Ucrainei", a declarat Zelenski.

În discursul său privind neputinţa ONU de a opri cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, Zelenski a făcut apel la reformarea organismului internaţional, lucru pe care puţini diplomaţi îl consideră probabil.

Apelul lui Zelenski a venit în condiţiile în care aliaţii Ucrainei din SUA şi Europa au devenit din ce în ce mai pesimişti în ceea ce priveşte perspectivele de a pune capăt războiului în curând. Contraofensiva Kievului a progresat lent, iar oficialii cred acum că luptele vor continua ani de zile, provocând guvernele să menţină sprijinul militar şi financiar pe fondul opoziţiei interne tot mai mari faţă de costuri.

Rusia se pregăteşte pentru un conflict de lungă durată, fiind încrezătoare că poate rezista mai mult decât aliaţii Kievului, potrivit oficialilor americani şi europeni.

Zelenski se va afla joi la Washington pentru a-şi susţine cauza pentru mai multă asistenţă în faţa preşedintelui Joe Biden şi a liderilor republicani din Congres, dintre care unii au pus la îndoială apelurile pentru continuarea sprijinului.

Rusia a criticat prezenţa lui Zelenski 

La începutul şedinţei aprinse a Consiliului de Securitate, trimisul rus la ONU a obiectat împotriva prezenţei lui Zelenski. La începutul reuniunii axate pe Ucraina, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a protestat imediat împotriva participării lui Zelenski din motive procedurale şi a început să se certe cu preşedintele consiliului, premierul albanez Edi Rama.

"Nu credem că argumentele pe care le-aţi avansat sunt convingătoare", a declarat Nebenzia, în timp ce încerca în mod repetat să îl împiedice pe preşedintele Ucrainei să se adreseze liderilor mondiali şi miniştrilor de externe reuniţi pentru reuniunea la nivel înalt din cadrul Adunării Generale a ONU din această săptămână.

Rama, care prezida reuniunea şi care era în mod clar frustrat de întreruperile lui Nebenzia, a făcut o glumă despre faptul că nu se angajează într-o "operaţiune specială" pentru a-i permite lui Zelenski să vorbească.

"Venind din partea dumneavoastră, toate aceste prelegeri de încălcare a regulilor acestei clădiri sunt destul de impresionante", a spus Rama, spunându-i reprezentantului rus că Zelenski nu ar fi avut nevoie să vorbească dacă Rusia pur şi simplu ar fi pus capăt conflictului pe care l-a început în Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici