Zelenski: Discuţiile de pace pot începe de mâine, dacă Rusia părăseşte Ucraina

Kievul va purta mâine discuţii de pace cu Rusia dacă Moscova se va retrage de pe tot teritoriul ucrainean, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit BBC.

Urmărește
227 afișări
Imaginea articolului Zelenski: Discuţiile de pace pot începe de mâine, dacă Rusia părăseşte Ucraina

Zelenski: Discuţiile de pace pot începe de mâine, dacă Rusia părăseşte Ucraina

Afirmaţia a fost făcută la finalul discuţiilor de la summitul de pace din Elveţia, care s-a desfăşurat în perioada 15-16 iunie.  Zelenski a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului şi că trebuie oprit „în orice fel putem", fie prin mijloace militare sau diplomatice, relevă BBC.

„Rusia poate începe negocierile mâine dacă se retrage din teritoriile noastre", a spus el.

Ajutorul occidental nu este suficient pentru a câştiga războiul, a adăugat el, dar summitul a arătat că sprijinul internaţional pentru Ucraina nu a slăbit.

În urma discuţiilor de la summitul din Elveţia, 78 de ţări s-au angajat să susţină integritatea teritorială a Ucrainei. Cu toate acestea, mai multe ţări participante, printre care India, Africa de Sud, Arabia Saudită sau Vaticanul nu l-au semnat.

Ce prevede documentul adoptat în urma summitului

Documentul final adoptat în cadrul summitului prevede, printre altele, restabilirea controlului ucrainean asupra centralei nucleare din Zaporojie, care este ocupată în prezent de Rusia. De asemenea, documentul se referă la invazia Rusiei ca fiind un „război", o etichetă pe care Moscova a respins-o de mai multe ori. În plus, documentul prevede şi schimbul tuturor prizonierilor şi returnarea copiilor răpiţi de Rusia.

Săptămâna trecută, cu o zi înainte de începerea summitului de pace din Elveţia, Vladimir Putin a anunţat cerinţele care trebuie îndeplinite de Ucraina pentru ca invazia să ia sfârşit. Acestea prevăd ca Ucraina să renunţe la ideea de a deveni membru NATO şi să îşi retragă trupele din regiunile ucrainene ocupate parţial de Rusia: Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Zelenski a respins în mod categoric propunerea lui Putin, pe care a asociat-o cu cerinţele lui Hitler la invadarea Cehoslovaciei. De asemenea, şi Rusia respinge actualele condiţii de pace ale Ucrainei.

Mai mulţi oficiali europeni, printre care premierul Italiei, Giorgia Meloni, şi cancelarul german Olaf Scholz au criticat condiţiile prezentate de Rusia pentru a se încheia războiul.

Peste 90 de ţări şi organizaţii internaţionale au participat la summitul de la sfârşitul săptămânii trecute.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici