Zelenski le mulţumeşte apărătorilor lui Bahmut, în timp ce şeful Wagner spune că oraşul a căzut

Luptele din jurul oraşului Bahmut, din estul Ucrainei, au rămas "deosebit de fierbinţi", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, fără a da indicii că oraşul a căzut în cele din urmă în mâinile Rusiei, aşa cum susţine fondatorul forţei de mercenari Wagner.

18434 afișări
Imaginea articolului Zelenski le mulţumeşte apărătorilor lui Bahmut, în timp ce şeful Wagner spune că oraşul a căzut

Zelenski le mulţumeşte apărătorilor lui Bahmut, în timp ce şeful Wagner spune că oraşul a căzut

Evgheni Prigojin a declarat că trupele sale, implicate într-un efort de luni de zile pentru a încercui şi a captura oraşul bombardat, au arborat un steag rusesc pe clădirea sa administrativă, relatează Reuters.

"Din punct de vedere legal, Bahmut a fost cucerit. Inamicul este concentrat în părţile vestice", a declarat Prigozhin într-un mesaj audio postat duminică pe contul de Telegram al serviciului său de presă.

Dar nu a existat niciun indiciu din partea oficialilor ucraineni că Bahmut, un oraş de 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă lansată în urmă cu peste un an, a căzut în mâinile ruşilor.

"Mulţumesc soldaţilor noştri care luptă în Avdiivka, Maryinka şi Bahmut", a declarat Zelenski în discursul său video de noapte. "În special Bahmut. Acolo este deosebit de cald".

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a descris anterior situaţia din jurul oraşului ca fiind "tensionată". Forţele ucrainene îşi apărau poziţiile, iar forţele ruseşti nu acordau prea multă atenţie pierderilor în timp ce atacau, a declarat Maliar.

Proeminentul analist militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat că luptele au cuprins centrul oraşului Bahmut. Forţele ucrainene au respins 25 de atacuri inamice, dar forţele ruseşti au capturat uzina metalurgică AZOM, pe care trupele ucrainene o apărau de zile întregi.

"Inamicul atacă centrul oraşului dinspre nord, est şi sud şi încearcă să preia oraşul sub controlul său total", a declarat Zhdanov, într-o înregistrare video difuzată pe YouTube.

În Rusia, un cunoscut blogger militar, Vladlen Tatarsky, a fost ucis duminică de explozia unei bombe într-o cafenea din Sankt Petersburg, în ceea ce pare a fi al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unei personalităţi strâns asociate cu războiul din Ucraina.

Comitetul de anchetă de stat al Rusiei a declarat că a deschis o anchetă pentru crimă în urma exploziei, care a rănit 25 de persoane.

Nu se ştie cine se află în spatele asasinatului. Prigojin de la Wagner a declarat că "nu va da vina pe regimul de la Kiev" pentru acest lucru, dar un alt oficial rus de rang înalt a arătat cu degetul spre Ucraina, fără a furniza dovezi.

Un consilier prezidenţial ucrainean a declarat că în Rusia izbucneşte "terorismul intern".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici