Zelenski: Rusia se pregăteşte de o nouă ofensivă pe direcţia Sumîi

  • Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere ţărilor occidentale să-i trimită sisteme aeriene pentru că Rusia strânge noi forţe la graniţă.
  • Acesta spune că la doar 90 de kilometri de Harkov, regiune care s-a aflat în centrul atacurilor ruseşti din ultima vreme, ruşii pregătesc o nouă ofensivă.
1154 afișări
Imaginea articolului Zelenski: Rusia se pregăteşte de o nouă ofensivă pe direcţia Sumîi

Zelenski: Rusia se pregăteşte de o nouă ofensivă pe direcţia Sumîi

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere ţărilor occidentale să-i trimită sisteme aeriene pentru că Rusia strânge noi forţe la graniţă. Acesta spune că la doar 90 de kilometri de Harkov, regiune care s-a aflat în centrul atacurilor ruseşti din ultima vreme, ruşii se pregătesc de o nouă ofensivă. Între timp, însă, Occidentul are păreri împărţite cu privire la permisiunea Ucrainei de a lovi teritoriul rusesc cu armele primite de la statele partenere, relatează Monitorul Apărării.

În timp ce ministrul polonez al afacerilor externe transmite că susţine această iniţiativă, cancelarul german spune că nu „vede niciun motiv pentru a extinde zona de folosire a armelor occidentale, în contextul acestui război”.

Preşedintele Zelenski a vorbit, într-un video filmat în Harkov, despre ofensiva rusă din Harkov şi despre necesitatea sistemelor antiaeriene. Acesta a transmis că, în prezent, ruşii strâng mai multe forţe la graniţa cu Ucraina, în vestul Belgorodului, la 90 de km nord-vest de oraşul Harkov. Nu este clar numărul acestor forte ruseşti, însă este posibil ca următoarea ofensivă să fie lansată asupra regiunii Sumîi sau asupra unor zone din Harkov, din apropierea oblastului Sumîi.

Zona în care sunt concentrate noi forţe ar permite ruşilor să lanseze operaţiuni de ofensivă pe direcţia Zolochiv şi Bohoduchiv, două oraşe de lângă Harkov, sau pe direcţia vest, de-a lungul unei autostrăzi care conectează Bohoduchiv de Sumîi.

Deşi lansarea unor operaţiuni de ofensivă mici ar afecta forţele ucrainene pentru că le-ar concentra într-un singur loc, lăsând neacoperite alte zone, ruşii nu au forţele necesare pentru a desfăşura o operaţiune ofensivă de amploare, care să ducă la capturarea sau încercuirea oraşelor Harkov şi SUmîi, spun analiştii ISW.

Occidentul, împărţit cu privire la permisiunea Ucrainei de a folosi armele primite în Rusia

După ce şeful NATO a transmis zilele trecute că poate statele aliate ar trebui să ofere această permisiune Ucrainei, acum şi ministrul de externe al Poloniei a ieşit cu o declaraţie similară. A transmis într-un interviu pentru The Guardian că Polonia susţine această iniţiativă şi că Europa ar trebui să intre în „jocul intensificării tensiunii” şi să îl facă pe Putin să se întrebe până unde vor merge.

Cu toate acestea, cancelarul german a transmis că nu vede niciun motiv pentru care Occidentul să ridice aceste restricţii privind folosirea armelor occidentale, donate Ucrainei, în Rusia, iar ministrul de externe italian a spus, de asemenea, că Ucraina ar trebui să folosească armele ucrainene în teritoriul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici