Zelenski va vizita duminică Germania în încercarea de a-şi consolida sprijinul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi primit duminică la Berlin, au declarat sâmbătă surse guvernamentale germane pentru Reuters, în timp ce liderul încearcă să consolideze sprijinul principalilor aliaţi împotriva invaziei Rusiei.

172 afișări
Imaginea articolului Zelenski va vizita duminică Germania în încercarea de a-şi consolida sprijinul

Mediafax Foto

Zelenski este sâmbătă în Italia, unde s-a întâlnit cu oficiali italieni şi cu Papa Francisc.

Liderul ucrainean a vizitat ultima dată Germania pentru Consiliul de Securitate de la Munchen în februarie anul trecut, chiar înainte de izbucnirea războiului.

Germania, care este cea mai mare economie a Europei, s-a confruntat cu critici la începutul războiului pentru ceea ce unii au numit un răspuns ezitant, dar a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de asistenţă financiară şi militară pentru Ucraina, înaintea altor puteri europene precum Franţa.

Germania a anunţat sâmbătă un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest tip de până acum de la invazia rusă, şi a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât va fi necesar.

De asemenea, ţara a primit aproximativ un milion de refugiaţi ucraineni.

Zelenski va dori probabil să afle direct de la cancelarul Olaf Scholz cum vede el sfârşitul războiului, a declarat Christian Moelling, director adjunct la Consiliul German pentru Relaţii Externe.

„Vrea Germania o victorie ucraineană sau este suficient ca războiul să se încheie?”, a spus el. „Va fi important pentru Zelenski să audă direct de la cancelar cum gândeşte acesta”.

Ucraina este, de asemenea, probabil conştientă de necesitatea de a consolida sprijinul aliaţilor care o susţin financiar, în timp ce aceştia se confruntă cu o criză a costului vieţii acasă, a spus Moelling.

„Ucraina are nevoie de asistenţă financiară pentru a-şi plăti datoria, astfel încât să nu dea faliment, iar Germania joacă un rol important în acest sens”, a spus el. „Iar Ucraina vede că în Germania alte subiecte încep să treacă în prim-plan”.

Un sondaj Ipsos din ianuarie a arătat că ponderea germanilor care consideră că ţara nu îşi poate permite să acorde sprijin financiar Ucrainei din cauza crizei economice actuale a crescut cu 9 puncte procentuale, ajungând la 56%.

Acel sondaj a arătat, de asemenea, o scădere a sprijinului german pentru acceptarea de noi refugiaţi din Ucraina şi pentru acordarea de asistenţă militară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici