Gândurile lui Cristoiu: Este neliniştitoare credinţa românilor că cei din Diaspora au adus virusul / Poate să fie semnalul unei operaţiuni de fisurare adâncă a naţiunii

  • Sondaj Avangarde: 48% cred că decizia de a-i lăsa pe toţi românii care au dorit să revină în ţară a fost una greşită
  • Sondaj Avangarde: 86% cred că cei care au revenit din afara graniţelor au transmis virusul cetăţenilor în ţară
  • Ion Cristoiu: Este cea mai neliniştitoare această credinţă a românilor că cei din Diaspora au adus virusul
  • Ion Cristoiu: Pune a îndoială unitatea României. Începând cu 10 august 2018, se lucrează la o rupere a românilor în două
  • Ion Cristoiu: Sper să nu ajungem la un război româno-român, cum pare să se contureze din această Operaţiune
1226 afișări

Ion Cristoiu spune că este îngrijorător sondajul Avangarde, ce arată că românii consideră Diaspora vinovată pentru existenţa virusului COVID-19 în România. Jurnalistul a menţionat, în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu, că acestea pot fi semnalele unei operaţiuni de fisurare a naţiunii.

Sondajul Avangarde arată că 48% dintre cei intervievaţi cred că decizia de a-i lăsa pe toţi românii care au dorit să revină în ţară a fost una greşită. 86% sunt de părere că cei care au revenit din afara graniţelor au transmis virusul cetăţenilor în ţară.

Redăm ideile principale:

Ion Cristoiu: O spun cu toată responsabilitatea, este cea mai neliniştitoare concluzie această credinţă a românilor că cei din Diaspora au adus virusul. Sigur, într-o mai mică măsură, dar şi el îngrijorător, e şi procentajul legat de responsabilitatea autorităţilor

 

  • Pune la îndoială unitatea României. Începând cu 10 august 2018, se lucrează la o rupere a românilor în două: cei din străinătate şi cei din interior. 10 august cu acele incidente şi insistenţa lui Klaus Iohannis că Diaspora este superioară celor din ţară, că dacă nu venea ea să ne spună ce să alegem... 10 august a creat această falie. Însăşi împărţirea inexplicabilă în două a românilor, considerarea celor din străinătate diferiţi faţă de cei de aici, poate să fie semnalul unei operaţiuni de fisurare adâncă a naţiunii.

 

  • Noi am greşit din start folosind termenul Diaspora. Nu, ei sunt plecaţi la lucru. Nu mă refer la cei plecaţi de 10-15 ani,  care au familii acolo şi unii uită limba română, mă refer la cei plecaţi la lucru, sezonieri, pentru 1, 2,3 ani. Ei sunt români, statul era obligat să îi trateze ca nişte români. În loc de Bucureşti- Fălticeni, ei merg Bucureşti- Roma, în UE nu mai sunt diferenţe între locuri de muncă Paris şi Vaslui. Omul se duce, se angajează, mi se pare normal să stea un an la Milano, unul la Fălticeni, un an în Cehia. Nu e nicio problemă, e spaţiul comun şi în general asta e lumea modernă.

 

  • A venit criza şi ea adânceşte această fisură. Repet, faptul că un procentaj mare de români consideră că cei care au adus virusul sunt românii din străinătate creează ţapul ispăşitor. Diaspora nu se va lăsa, se va supăra şi va porni măcar un război propagandistic.

 

  • Principalul responsabil este guvernul deoarece autortăţile trebuiau să creeze imaginea publică a unor români care vin controlat, trebuiau luate măsuri în aşa fel încât românii de aici să nu aibă suspiciunea că cei din afară bântuie prin ţară, nu sunt verificaţi. Trebuiau testaţi şi cei găsiţi infectaţi trebuiau carantinaţi.

 

  • Această falie se va adânci. Sper să nu ajungem la un război româno-român, cum pare să se contureze din această Operaţiune, care nu e a noastră, şi criza economică va mări această prăpastie pentru că românii de aici spun <<aţi cheltuit, ia duceţi-vă înapoi”. Responsabil principal este actuala putere pentru că a lăsat impresia unei uriaşe brambureli la graniţă, este inimaginabil să vezi oameni care intră pe jos.

 

Sondajul Avangarde, realizat în 28-29 martie, mai arată că 92% cred că România va intra în criză economică.

 

Redăm ideile principale:

Ion Cristoiu: Criza economică nu poate fi ascunsă, ea va fi o criză devastatoare şi foarte important în România va afecta marea majoritate a populaţiei. Nu firmele mari, ca în Occident, pentru că acolo firmele mari vor găsi forţă din profitul câştigat.

 

  • În cazul nostru este vorba despre firme mici, din domeniul serviciilor, firme care au avut un număr mic de salariaţi. Este clar că ei nu îşi vor mai găsi loc de muncă.

 

  • Criza este periculoasă, populaţia simte, pentru că sunt mult mai greu de calculat consecinţele.  Nu ştim, din punct de  vedere economic, ce se întâmplă cu românii întorşi, dacă mai pleacă. Sondajul ar trebui să îi neliniştească mai ales pe cei de la putere pentru că nu prea văd cum vor administra criza economică.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici