Interviul integral | Gândurile lui Cristoiu. Dan Barna: Alegeri anticipate se pot întâmpla dacă se ajunge la un acord politic asumat. Sunt şanse fifty-fifty

Luna februarie a anului viitor va fi decisivă pentru a afla dacă vor fi sau nu alegeri parlamentare anticipate, a declarat joi, liderul USR Dan Barna, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu. Liderul USR spune că dacă se va ajunge la o decizie, alegerile parlamentare vor avea loc în aceeaşi perioadă cu localele.

388 afișări

Dan Barna a afirmat că alegerile anticipate ar putea avea loc doar dacă partidele parlamentare ajung la un acord politic.

“Aceste alegeri anticipate se pot întâmpla dacă se ajunge la un acord politic asumat. Fifty-fifty în momentul acesta. Sunt nişte şanse, e o perspectivă, vom vedea ce se va întâmpla după ce trecem de buget. În februarie o să ştim cert dacă putem să ajungem acolo sau nu”, a spus liderul USR.

Dan Barna a susţinut că la ultimele discuţii cu preşedintele Iohannis acesta a manifestat un optimism moderat faţă de posibilitatea declanşării alegerilor anticipate.

Aş spune că avea un optimism moderat. Pentru că înţelegea şi înţelege foarte bine miza acestor anticipate, un an de erodare şi de şanse pentru PSD să creeze o nouă poveste cu programul de guvernare minunat, cu cartonaşe colorate care transformă România în grădina raiului, n-ajută guvernarea PNL şi atunci miza de a avea anticipate e una foarte pragmatică, foarte reală”, a explicat liderul USR.

În opinia sa, anticipatele sunt o soluţie nu mai pentru a avea o majoritate clară în Parlament, ci şi pentru a evita replierea şi revenirea PSD la guvernare.

Anticipatele sunt o soluţie fără îndoială, dar sunt o soluţie şi pentru că PSD-ul este un mamut şi un mamut care nu dispare în ceaţă. Deci ideea asta că PSD-ul o să se tot ducă în jos nu e foarte realistă pentru că electoratul, şi nu doar în România, electoratul nostru nu are o memorie de lungă durată, adică toate experienţele de 30 de ani încoace ne arată că indiferent ce năzbâtii, grozăvii sau mizerii a făcut un partid la guvernare după nişte luni de zile şi după ce problemele curente, apa caldă, gazul, bradul de Crăciun, mielul de Paşte ajung din nou pe agenda cetăţeanului, povestea din urmă cu un an sau doi se disipează”, a susţinut Dan Barna.

Liderul USR spune că şi premierul Ludovic Orban, cu care a discutat joi dimineaţa, îşi doreşte anticipate, dar că este la fel de pragmatic pentru a înţelege că un scrutin anticipat nu poate avea loc în absenţa unui acord politic.

Chiar în această dimineaţă şi bineînţeles că şi-ar dori şi dânsul anticipate doar că înţelege la fel de pragmatic că pentru a ajunge acolo e nevoie de-un acord politic şi dacă ne uităm pe calendar şi pe ferestrele de timp, putem vorbi de anticipate doar în jurul localelor. Cu o săptămână înainte, deodată, eventual o săptămână, două după, maximum, după care perspectiva dispare”, a spus Dan Barna.

Întrebat cum va vota USR dacă s-ar ajunge la o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Orban, după adoptarea unor proiecte de lege prin asumarea răspunderii guvernamentale, Dan Barna a evitat un răspuns tranşant.

„În momentul de faţă nu avem o moţiune în faţă, nu avem premise sau motive să susţinem o moţiune de cenzură, cel puţin în următoarea perioadă, adică hai să vedem bugetul, o să discutăm, am convenit şi cu premierul Orban, trimite bugetul, vom discuta pe el şi eu spor că vom reuşi să păstrăm stabilitatea. Adică nu văd, pe termen scurt, nu văd realist o moţiune de cenzură”, a declarat liderul USR.

Cu toate acestea, liderul USR a admis că un prim pas spre alegeri anticipate este căderea Guvernului Orban.

“Căderea guvernului ar fi un prim pas spre anticipate (...) ne dorim anticipate, nu mai suntem de mult atât de naivi, cum poate am fost în primul an de politică să ne bucurăm aşa pe fiecare, aparent dar de la Dumnezeu.  E un pas necesar, spre anticipate poţi să mergi pe două căi, moţiunea de cenzură şi atunci cumva nu controlezi agenda, sau printr-un acord politic şi o demisie programată a guvernului cu alte două nominalizări care să fie respinsă, adică poţi să controlezi procesul spre anticipate sau să ţi se întâmple sau să se întâmple”, a susţinut Dan Barna.

Liderul USR a mai spus că premierul Orban ia în calcul scenariul de a demisiona din fruntea Guvernului pentru a deschide calea anticipatelor.

Dar nu este un scenariul pe care premierul Orban să îl fi respins vreun moment, adică când vorbim de anticipate şi domnia sa are în vedere acest scenariu în care şi-ar da demisia tocmai pentru a putea ajunge spre anticipate, dacă se construieşte acea concluzie...”, a susţinut Dan Barna.

Prezentăm interviul integral:

Monica Mihai: Bună seara şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a emisiunii Gândurile lui Cristoiu. Vrem să anunţăm că începem în această seară cu o serie de interviuri împreună cu domnul Cristoiu cu toţi cei care au candidat la prezidenţiale şi nu au intrat în turul al doilea. Domnul Cristoiu se află şi în această seară alături de mine, bine v-am găsit.

Ion Cristoiu: Trebuie să fac o precizare în numele amândurora pentru telespectatori, noi ne-am gândit că, cel puţin faţă de toate prezidenţialele de până acum, au rămas pe dinafară oameni politici foarte puternici, faţă de alte prezidenţiale când, mă rog, cu excepţia locului trei erau tot felul de oameni…

Monica Mihai: Şi tocmai de aceea am stabilit să facem aceste interviuri.

Ion Cristoiu: Noi am hotărât ca presa, mă rog, facem un apel, să urmărească pe aceşti politicieni, unii dintre ei sunt noi pe scena politică, noi pe scena prezidenţialelor, şi atunci am zis să începem prin a discuta cu toţi candidaţii, bilanţuri, ce au de gând să facă şi în sensul ăsta am început cu locul trei, de cel care trebuia să fie pe locul doi, domnul Dan Barna.

Monica Mihai: Aici ajungem. Bine aţi venit domnul Barna în această seară la…

Dan Barna: Mulţumesc pentru apreciere şi mulţumesc pentru invitaţie.

Monica Mihai: Domnul Barna, înainte să începem să facem o analiză a alegerilor prezidenţiale şi cum le-aţi văzut dumneavoastră şi ce credeţi că s-a întâmplat şi analiza pe care cu siguranţă a-ţi făcut-o în partid, vom începe cu un subiect care este puţin ancorat în realitate, mai exact, ceea ce s-a întâmplat în USR, povestea care a apărut în ultimele 24 de ore prin excluderea unui membru USR care a şi postat pe reţelele sociale faptul că consideră că această excludere a fost o nedreptate, vorbim despre Oli Ardelean, cum comentaţi toate acuzaţiile pe care le aduce partidului şi dumneavoastră prin acele 20.000 de semnături care ar fi fost false?

Excluderea lui Oli Ardealean: Dacă fosta noastră colegă consideră că a fost nedreptăţită, poate să conteste la Comisia Naţională de Arbitraj

Dan Barna: Nu este nimic de comentat din punctul meu de vedere, este o decizie disciplinară a Biroului Naţional, USR deţine proceduri interne de reacţie la toate tipurile de decizii, există posibilitatea contestării. Dacă fosta noastră colegă consideră că a fost nedreptăţită, poate să conteste la Comisia Naţională de Arbitraj, avem proceduri. Pe procedură disciplinară nu e nimic de comentat din acest punct de vedere. În rest, celălalt subiect legat de semnăturile respective, asupra cărora colega noastră a ridicat nişte semne de întrebare, acele au fost scoase, n-au fost transmise la primării, tocmai că în etapa de pregătire a dosarelor am avut şi noi nişte dubii, erau de la nişte firme de promotori şi au fost eliminate acele semnături, deci, din nou nu e nimic de comentat. Decizia de ieri nu avea nicio legătură cu acele semnături. Decizia de ieri se baza pe nişte sesizări ale unor colegi legate, pe de o parte de injurii, jigniri, pe de altă parte de postarea în ziua dinaintea votului pentru prezidenţiale a unui mesaj public, pe care colegii mei l-au considerat cumva nedrept faţă de munca şi efortul lor din campanie. A fost o decizie disciplinară, nimic mai mult de comentat.

Ion Cristoiu: Domnul preşedinte, noi am discutat într-un interviu la TVR această specificitate a partidului dumneavoastră, o democraţie uriaşă şi o centralizare minimă, dumneavoastră aţi şi spus că faţă de PLUS aveţi specific. Asemenea gesturi sau asemenea întâmplări vă descurajează în a păstra democraţia aceasta absolută din USR?

Dan Barna: Nici pe departe şi spun asta pentru că decizia de ieri trebuie privită în această cheie, trebuie să existe în orice organizaţie, inclusiv în USR, nişte limite faţă de care să se raporteze. Ideea că poţi să ai orice fel de abordare faţă de partid, faţă de organele de conducere ale partidului în logica libertăţii totale de expresie este una generoasă, dar nu are cum să fie funcţională. Trebuie să existe nişte limite, în momentul în care se ajunge într-o zonă de jigniri, într-o zonă de afirmaţii care nu au în spate nicio dovadă sau nicio realitate, e firesc să existe astfel de reacţii ale partidului şi ale organelor de conducere, pe proceduri statutare, repet, aici nu este niciun fel de dubiu, să spunem că procedura e în curs, deci nu e nimic de comentat, această valoare este importantă şi e definitorie pentru USR. Am văzut chiar astăzi venind încoace că sunt câţiva colegi care au mai postat un mesaj de protest, de nemulţumire, e normal să fie. E un partid viu, e un partid dinamic, nu este nici un fel de problemă din acest punct de vedere, dar trebuie să avem nişte limite pentru că altfel, ideea că se poate absolut orice şi oricine poate să spună orice demotivează o mare parte dintre membri care simt că efortul lor poate oricând să fie dispreţuit de un mesaj al cuiva care brusc s-a supărat. Şi din această perspectivă sunt necesare nişte măsuri, pe care eu le văd fireşti, de a stabili nişte limite de respect între noi până la urmă.

Ion Cristoiu: Şi a doua întrebare în legătură cu asta, eu urmăresc cu atenţie presa, am impresia, dumneavoastră trebuie să o confirmaţi sau să infirmaţi, că undeva există o pândire a scandalurilor din USR, ştiu ce înseamnă presă. Faţă de alt partide nu aveţi aşa de multe scandaluri, dar imaginea, în anumită parte a presei, e că USR mai are un pic şi se rupe, USR se destramă, aţi observat?

Cred că suntem deja la momentul în care trebuie să ne stabilim nişte limite pentru că noi vom intra probabil la guvernare după următoarele alegeri

Dan Barna: Asta fără îndoială, se întâmplă lucrul acesta pentru că, venind încoace chiar mă gândeam, dacă în orice alt partid ar fi fost o decizie a organelor de conducere cu excluderea unui membru pentru postări publice în ziua alegerilor împotriva candidatului şi împotriva partidului n-ar fi avut nimeni nimic de spus, era decizie firească. La noi, presa şi, mă rog, mulţi dintre cei care supraveghează fenomenul USR, să spunem aşa, încearcă să transforme lucrurile acestea în elemente spectaculoase şi flamboiante. Pe de o parte, poate e bine pentru că USR e un partid viu şi un partid care îşi asumă paşii de creştere şi din această perspectivă cred faptul că există o dezbatere publică şi oamenii văd aceste dezbateri de maturizare a partidului pentru că şi decizia de ieri şi reacţiile de astăzi eu le văd ca paşi necesari pentru maturizarea noastră ca organizaţie. Şi de fapt fiecare, pentru că mai sunt pe ordinea de zi şi alte sesizări, şi fiecare decizie va însemna un pas înainte în crearea unui cadrul pe care să-l respectăm cu toţii. Aici, cumva, am o vină sau un merit, e interesant de apreciat de fiecare în parte, pentru că în momentul în care am preluat conducerea partidului după demisia preşedintelui fondator exista acest risc real de rupere a partidului. Şi atunci eu am impus colegilor mei şi celor din partid un fel de moratoriu în care am spus domnule nu reacţionăm, nu dăm sancţiuni, lăsăm ca drama plecării preşedintelui fondator să se vindece, cumva, în mod natural, şi s-a creat impresia că se poate face orice şi nu se întâmplă nimic. Or, lucrul acesta ne-a dus în cealaltă extremă în care chiar a ajuns ca fiecare să poată să spună orice sub aparenta umbrelă a libertăţii de expresie. Cred că suntem deja la momentul în care trebuie să ne stabilim nişte limite pentru că noi vom intra probabil la guvernare după următoarele alegeri, vom fi parte din viitoarea coaliţie de guvernare. Or, lucrul acesta pentru a fi funcţional şi credibil trebuie să se bazeze pe un partid care-şi respectă organele de conducere, care îşi respectă membrii, într-un partid în care respectăm munca şi eforturile colegilor şi nu le dispreţuim şi le aruncăm în derizoriu prin faptul că aruncăm nişte înjurături în spaţiul public. Adică trebuie să stabilim deja nişte limite, partidul s-a întărit, s-a coagulat, e într-o perioadă de stabilitate, zic eu, şi nişte reguli sunt fireşti.

Ion Cristoiu: Deci putem vorbi ca o ştire? Că aţi ajuns la concluzia şi dumneavoastră şi conducerea că o minimă centralizare e nevoie. O minimă rigoare, să spunem.

Dan Barna: În perspectiva guvernării, fără îndoială.

Ion Cristoiu: Pe care membrii dumneavoastră trebuie să o înţeleagă.

Dan Barna: N-am nicio îndoială şi…

Ion Cristoiu: Ăsta a fost un semnal.

Dan Barna: Într-adevăr, sunt colegi care sunt nemulţumiţi în aceste zile, sunt foarte mulţi colegi care spun că aşteptau de mult o astfel de decizie şi astfel de măsuri prin care să se vadă foarte clar că este o limită dincolo de care avem dezbatere în interior, ne exprimăm critici, pe bună dreptate, e libertatea aceasta de aţi spune părerea, dar în momentul în care astfel de manifestări afectează întreaga organizaţie, trebui să existe nişte consecinţe ale faptelor asumate.

Monica Mihai: Aţi vorbit de intrarea la guvernare, înainte de a discuta despre ce planuri de viitor aveţi ca şi partid, am vrea împreună cu domnul Cristoiu să discutăm puţin despre analiza pe care aţi făcut-o, aţi fost al treilea clasat după primul tur al alegerilor. Care este analiza internă pentru că, cu siguranţă, a existat o analiză? De ce credeţi că aţi fost pe locul trei şi nu pe locul doi pentru că, inclusiv la emisiunea pe care aţi avut-o cu noi, eraţi destul de optimist că veţi intra în turul al doilea? Ce a mers prost?

Dan Barna: Aş porni de la o replică pe care mi-a dat-o domnul preşedinte Klaus Iohannis la întâlnirea pe care am avut-o acum câteva zile, unde, evident, că am atins şi acest subiect cumva în discuţie, şi mi-a spus ”să nu fiţi foarte autocritic cu dumneavoastră pentru că rezultatul a fost foarte bun, aşteptările au fost greşite”. Probabil, şi din perspectiva aceasta am făcut şi noi analiza, credinţa, entuziasmul nostru că am putea să ajungem în turul al doilea fără să avem primari în ţară şi fără să avem acea structură teritorială care contează foarte mult la nivelul fiecărei primării a fost poate o naivitate. Şi privind retrospectiv, ştiţi cum s-a întâmplat în campania din 2009 cu Crin Antonescu şi Băsescu şi Geoană când, tot aşa, şi Crin Antonescu era cumva peste nişte proporţii sau cam ce am fost eu în această campanie, candidatul mai proaspăt şi candidatul cu mesaj dinamic, şi atunci s-a întâmplat acelaşi lucru pentru că indiferent cât entuziasm generezi în marile oraşe şi în căminele studenţeşti şi în companiile multinaţionale, e foarte greu să compensezi judeţul x ori 400 de comune ori 700 de voturi de comună. Diferenţele acestea se văd şi s-au văzut în cele din urmă şi cumva poate şi, mă rog, toată această aliniere de opoziţie împotriva mea, am fost multe săptămâni singurul candidat atacat în spaţiul public. Asta e o realitate factuală.

Ion Cristoiu: Apropo de această întâlnire, membrii dumneavoastră de partid, care au conştiinţa libertăţii de expresie, nu v-au reproşat că n-aţi dat dovadă de transparenţă în legătură cu această întâlnire cu preşedintele?

Dan Barna: Nu, dar le-am spus colegilor mei din Biroul Naţional, ştiau, n-a fost…

Ion Cristoiu: Atunci vă reproşăm noi. Mai spuneţi-ne ceva, totuşi era o întâlnire, poate aţi pus la cale acolo un complot. Dumneavoastră aţi cerut---

Dan Barna: Am avut şi un comunicat de presă…

Am o relaţie deschisă şi pot să spun amicală, corectă cu preşedintele Iohannis. Din când în când ne întâlnim tocmai pentru a discuta despre agenda publică

Ion Cristoiu: Un comunicat nu e totuna cu un… Dumneavoastră aţi cerut să vă întâlniţi cu preşedintele? Că nu e nimic secret.

Dan Barna: Păi nu este. Am avut o discuţie telefonică în perioada de campanie, între cele două tururi, şi a rămas să ne vedem după cel de-al doilea tur, după ce se termina campania, am fost plecat şi eu câteva zile.

Ion Cristoiu: Ca lider al unui partid de dreapta, bănuiesc.

Dan Barna: Da, exact. Am o relaţie deschisă şi pot să spun amicală, corectă cu preşedintele şi din când în când ne întâlnim tocmai pentru a discuta despre agenda publică, subiecte întâlnirii au ţinut fix de alegerile în două tururi, obiectivul pentru care noi, şi eu şi colegii mei, luptăm foarte mult. Perspectiva anticipatelor, bugetul, calendarul de buget şi discuţiile legate de buget, adică elementele strict de agendă cotidiană politică ale acestui moment.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră aţi avut, sigur, onoarea şi fericirea să staţi de vorbă cu domnul Klaus Iohannis, noi n-am avut, spuneţi-ne, dacă puteţi să ne spuneţi, aţi simţit că vrea să fie altfel de preşedinte decât în cei cinci ani?

Dan Barna: Aş putea să spun că da.

Ion Cristoiu: Sau e numai un avânt acum şi se termină?

Dan Barna: Asta urmează să vedem împreună

Ion Cristoiu: Nu, dar dumneavoastră, sunteţi om politic, aţi sesizat.

Dan Barna: Dar preşedintele mi-a părut şi în întâlnirea pe care am avut-o foarte implicat şi conectat la temele de agendă politică, să spun aşa, curentă.

Monica Mihai: Aţi spus o chestie foarte interesantă, că nu puteaţi să compensaţi entuziasmul pe care l-aţi regăsit în căminele studenţeşti şi în companiile multinaţionale şi că este o problemă de fapt la nivel local, comunele cu primăriile.

Dan Barna: Nu e o problemă, e o realitate de dinamică electorală.

Monica Mihai: Credeţi că ar trebui să lucraţi mai mult pe partea aceasta de structuri locale, aveţi în plan să faceţi acest lucru pentru viitoarele alegeri? Pentru că matematica va fi aceeaşi.

Dan Barna: Fără îndoială, eu am preluat un partid cu 1500 de membri şi 50 de filiale, acum sunt 800 de filiale şi aproape 20.000 de membri. Obiectivul acesta de creştere şi de extindere este unul real, asumat şi care va continua în perioada următoare sunt convins că după alegerile locale vom avea şi noi foarte mulţi consilieri în ţară, vom avea primari şi în comune şi câteva oraşe sunt convins şi, din această perspectivă, la următoarele alegeri probabil vom fi într-o situaţie mai bună. Dar în acest moment a contat faptul că aveam doar filiale, 800, mult, puţin e chestiune de analiză, pentru un partid la trei ani eu zic că e destul de bine, dar neavând primari şi neavând consilieri e foarte greu să treci dincolo de o anumită… şi poate, nu ştiu, poate cumva şi o vină a mea că nu am reuşit să generez valul acela de entuziasm civic care să genereze suficiente voturi.

Monica Mihai: Cum aţi simţit, domnul Barna, ziua alegerilor pentru că, împreună cu domnul Cristoiu chiar ne-am întrebat cum a simţit-o fiecare candidat, emoţiile…

Ion Cristoiu: Adică, spuneţi-mi epic, dacă v-aţi scrie memoriile, bănuiesc că aveţi şi talent de scriitor care a fost momentul când v-aţi dat seama că pierdeţi? Sau eraţi convins că nu pierdeţi. Interesant, aşa, că noi n-am candidat niciodată şi nu ştiu cum e.

Dan Barna: Ziua a fost interesantă pentru că au fost două televiziuni, din momentul în care m-am trezit, şi probabil aţi văzut filmuleţul, m-am spălat pe dinţi, mi-au pus microfoane şi m-au filmat toată ziua, un film a ieşit a doua zi iar altul este încă în pregătire, şi am fost foarte optimist pe tot parcursul zilei pentru că reacţia la interacţiunea cu oamenii era în continuare bună. Bineînţeles, mi-am dat seama seara, cu vreo oră înainte de rezultate, am văzut că e diferenţă totuşi importantă după aceea am aşteptat să vedem şi primele… după ce s-au anunţat exit-poll-urile am aşteptat să vedem şi primele rezultate din diaspora pentru a vedea dacă se va întâmpla compensare acolo sau nu. Nu s-a întâmplat, şi atunci a fost evident că voi fi doar pe locul trei.

Ion Cristoiu: Soţia a fost tristă?

Dan Barna: Nu s-a bucurat, ca să spun aşa.

Ion Cristoiu: Am înţeles. Da, şi aici, spuneţi-mi după turul întâi au fost site-uri, care sigur vă simpatizează, care v-au reproşat că aţi pierdut din cauza faptul că nu l-aţi atacat pe Klaus Iohannis. În analiza dumneavoastră arată că aţi greşit sau că n-aţi greşit?

Dan Barna: Poate puteam să fiu mai creativ la momentul moţiunii de cenzură. Poate în prima parte a campaniei, în precampanie şi chiar la începutul campaniei, înainte de declanşarea crizei politice, poate acolo ar fi fost un spaţiu de a fi fost mai acid cu preşedintele Iohannis. După aceea, în momentul în care s-a declanşat moţiunea de cenzură, criza politică, şi care a fost, sic eu, cu înţelepciune sau abilitate dusă de PNL peste campania electorală…

Ion Cristoiu: Mă rog, Klaus Iohannis, că nu PNL a gândit strategia asta.

Dan Barna: Sau Klaus Iohannis. Şansa mea ca în plină criză politică în care se încerca debarcarea PSD să-l fi atacat pe preşedinte dispăruse, adică poate păream ridicol şi orice ghiont, orice mic bobârnac pe care l-am mai dat comunicaţional a fost automat taxat fix de către bula noastră pentru că deja eram în logica că se scăpa de PSD şi preşedintele Iohannis se poziţionase în rolul acela. Şi atunci n-a fost foarte mult spaţiu de manevră, poate atunci la subiectul intrării la guvernare

Ion Cristoiu: Electoratul ar fi vrut să intraţi?

Dan Barna: Poate putea fi jucat altă carte. Din moment rezultatul a fost cel pe care nu l-am dorit, când am ajuns în turul doi, poate dacă făceam invers, am fi reuşit, deşi eu cred în continuare, poate campania mea a fost afectată la nivel personal, n-am ajuns în turul doi poate şi din cauza asta. Eu cred că din cauză că suntem un partid prea mic pentru anvergura sistemului în care am încercat să pătrundem, dar, chiar dacă campania a fost afectată, decizia de a nu intra la guvernare cred că a fost o decizie corectă pe termen lung şi din această perspectivă sunt împăcat şi sunt… Bun, n-am ajuns în turul doi, ok, dar pentru USR cred că e bine că n-am intrat la guvernare pentru că noi am fost consecvenţi pe acest mesaj că vom intra la guvernare în momentul în care avem în Parlament o majoritate prin care să putem să facem reforme şi pentru că am anticipat, şi se întâmplă în aceste zile exact lucrul acesta, o guvernare minoritară care n-are suport aproape deloc în Parlament…

Ion Cristoiu: O catastrofă.

Dan Barna: Nu poate să guverneze decât din angajări de răspundere, or nu poţi să ai… şi astăzi au fost trei şedinţe consecutive ale Parlamentului de angajare de răspundere ca să rămânem în cadru constituţional. Deci asta spun, strategic pe termen lung decizia a fost corectă, poate pentru campanie, campania mea la prezidenţiale, poate dacă procedam altfel sau eram mai deschişi la perspectivă, am mai fi obţinut nişte procente.

Monica Mihai: Dacă aţi fi ajuns în turul al doilea, credeţi că domnul Iohannis ar fi acceptat o dezbatere cu dumneavoastră?

Dan Barna: Sunt convins că da. Era prea mare tentaţia electoratului şi aşteptarea electoratului să aibă oportunitatea unei astfel de dezbatere între Dan Barna şi Klaus Iohannis. Pe când în structura în care s-a ajuns, toată campania a fost despre ideea de dezbatere practic turul doi, între cele două tururi a fost o foarte simpatică…

Monica Mihai: A fost o dezbatere despre dezbatere…

Dan Barna: O foarte simpatică fentă în care lumea a discutat despre noţiunea de dezbatere şi nu s-a dezbătut nicio temă.

Ion Cristoiu: O mişcare strategică destul de bună pusă la cale de Cotroceni, de preşedinte şi în care contracandidata a făcut exact ce-a vrut… exact două săptămâni în care s-a discutat… dacă eraţi dumneavoastră nu se discuta. Vă rog, spuneţi-mi, simţiţi în electoratul dumneavoastră, în oamenii din jurul dumneavoastră nevoia de a ajunge şi ei la guvernare? Adică nevoie aia, o ştiţi cum e, să o discutăm realist, sunt colegi care vor neapărat la guvernare? Să nu-mi spuneţi chestia aia idilică că vor la guvernare numai ca să schimbe ţara.  Adică ar vrea să fie şi ei miniştri? Ca oameni…

Astăzi nu este o febră în partid de să intrăm mâine la guvernare sau să-i solicităm premierului Orban şi noi nişte posturi de secretari de stat

Dan Barna: Suntem la acel nivel de evoluţie politică în care realizăm că lucrul acesta se va întâmpla cu siguranţă şi realizăm ce nevoie uriaşă avem de a fi pregătiţi pentru asta şi de a avea suficienţi oameni valoroşi, oneşti şi competenţi, că de fapt astea sunt cele două calităţi, pregătiţi pentru acest rol. Astăzi nu este o febră în partid de să intrăm mâine la guvernare sau să-i solicităm premierului Orban şi noi nişte posturi de secretari de stat sau directori prin direcţii, cum se întâmplă cu PMP, cu ALDE, cu celelalte partide care pretind că nu-şi asumă guvernarea dar sunt la guvernare în diverse mecanisme. Nu există această fever, această tensiune în USR pentru că suntem în etapa în care, la propriu, ne pregătim oamenii pentru a fi candidaţi de primari, pentru a fi candidaţi de consilieri locali, este preocuparea şi tema următoare în momentul ăsta.

Ion Cristoiu: Dar, mă înşel eu sau în activul dumneavoastră e mai mare preocuparea şi plăcerea de a fi primar şi în consiliile locale decât miniştri?

Dan Barna: N-aş spune. Au fost printre noi şi câţiva care am fot şi în guvernarea Cioloş, deci experienţa respectivă, nu e, aşa, ca un El Dorado imaginar de…

Ion Cristoiu: Nu în ideea de modestie, poate că le place mai mult să fie primari decât miniştri.

Dan Barna: Cea mai importantă bătălie e următoarea. Pentru noi acum ca partid miza alegerilor locale e una mare şi miza alianţei USR-PLUS pentru aceste alegeri e una foarte mare pentru că depinde ce se va întâmpla la parlamentare de ce se va întâmpla la locale. Depinde şi dacă vom avea anticipate şi dacă vor fi înainte de locale.

Ion Cristoiu: N-aveţi primar la anticipate, aici e o mare problemă.

Aceste alegeri anticipate se pot întâmpla dacă se ajunge la un acord politic asumat. Sunt şanse fifty-fifty în momentul acesta

Dan Barna: Da, numai că votul politic la nivel naţional pentru alianţa USR-PLUS ar putea să fie mai bun în acest moment, decât votul politic la locale unde primarii actuali PSD şi PNL mănâncă jar. Adică e alt nivel de implicare şi la nivel politic la nivel naţional, în percepţia publică noi s-ar putea să stăm mai bine ca alianţă. La nivel local lucrurile sunt un pic diferite.

Monica Mihai: La cum arată lucrurile în momentul de faţă, credeţi că există posibilitatea să se declanşeze alegerile anticipate? Aşa cum s-a tot discutat să se respecte un calendar?

Dan Barna: Aceste alegeri anticipate se pot întâmpla dacă se ajunge la un acord politic asumat.

Monica Mihai: Şi se ajunge?

Dan Barna: Fifty-fifty în momentul acesta. Sunt nişte şanse, e o perspectivă, vom vedea ce se va întâmpla după ce trecem de buget. În februarie o să ştim cert dacă putem să ajungem acolo sau nu.

Ion Cristoiu: Preşedintele părea optimist?

Dan Barna: Aş spune că avea un optimism moderat.

Ion Cristoiu: E, e important, măcar era optimist.

Dan Barna: Pentru că înţelegea şi înţelege foarte bine miza acestor anticipate, un an de erodare şi de şanse pentru PSD să creeze o nouă poveste cu programul de guvernare minunat, cu cartonaşe colorate care transformă România în grădina raiului n-ajută guvernarea PNL şi atunci miza de a avea anticipate e una foarte pragmatică, foarte reală.

Ion Cristoiu: Dar ar putea să vă ajute pe dumneavoastră. Eu nu cred în opoziţia PSD-ului, adică în revenirea PSD-ului. Poate veniţi dumneavoastră şi câştigaţi din această erodare.

Dan Barna: Anticipatele sunt o soluţie fără îndoială, dar sunt o soluţie şi PSD-ul este un mamut şi un mamut care nu dispare în ceaţă deci ideea asta că PSD-ul o să se tot ducă în jos nu e foarte realistă pentru că electoratul, şi nu doar în România, electoratul nostru nu are o memorie de lungă durată, adică toate experienţele de 30 de ani încoace ne arată că indiferent ce năzbâtii, grozăvii sau mizerii a făcut un partid la guvernare după nişte luni de zile şi după ce problemele curente, apa caldă, gazul, bradul de Crăciun, mielul de Paşte ajung din nou pe agenda cetăţeanului, povestea din urmă cu un an sau doi se disipează.

Monica Mihai: Aţi avut vreo discuţie cu premierul Ludovic Orban cu privire la anticipate? Dacă da, cum l-aţi simţit pe acesta, şi-ar dori anticipate, nu şi-ar dori?

Dan Barna: Chiar în această dimineaţă şi bineînţeles că şi-ar dori şi dânsul anticipate doar că înţelege la fel de pragmatic că pentru a ajunge acolo e nevoie de-un acord politic şi dacă ne uităm pe calendar şi pe ferestrele de timp, putem vorbi de anticipate doar în jurul localelor. Cu o săptămână înainte, deodată, eventual o săptămână, două după, maximum, după care perspectiva dispare.

Ion Cristoiu: Vi s-a părut conştientede faptul că fiecare zi care trece acest guvern minoritar e o catastrofă? Şi pentru dreapta şi pentru ţară nu merge, nu merge. Ştiu că nu vreţi să criticaţi că sunteţi de partea dreaptă, dar se vede că nu merge, n-ai cum, n-am auzit. E cel mai minoritar, ca să spun un barbarism, guvern din istoria post-decembristă, adică chiar n-am pomenit aşa ceva, chiar nu are niciun acord, sunteţi de acord? Nu are un acord de guvernare.

Dan Barna: Nu, nu.

Ion Cristoiu: Adică un acord care dă o majoritate şi care funcţionează.

Monica Mihai: Şi care oferă vreo garanţie din punct de vedere politic.

Ion Cristoiu: Da.

Dan Barna: Iau pe fiecare iniţiativă, e clar.

Ion Cristoiu: Este o catastrofă.

Dan Barna: Nu există un vot în alb din partea USR-ului pentru acest guvern, asta ca să fim foarte clari.

Ion Cristoiu: Nu, dar au fost guverne minoritare, cum a fost şi al lui Văcăroiu, care au avut în prealabil un acord cu partidele şi a zis facem aşa, aşa, dar voi ne sprijiniţi automat la toate legile. Acum ei n-au… trebuie să negocieze cu fiecare partid.

Dan Barna: Ăsta e un alt motiv pentru care un an de zile de guvernare numai pe angajări de răspundere ar fi o provocare, nu doar artistică, ar fi o provocare pentru România pentru a putea face reforme. Că altfel, vorbeam şi de deficit astăzi şi cu premierul, dacă nu începem să restructurăm cheltuielile publice, o să intrăm într-o spirală de ieşire din deficit, într-o spirală de inflaţie pe care Banca Naţională nu va mai reuşi să o controleze. Adică trebuie să fim foarte pragmatici, de asta şi poziţia noastră a fost astăzi să avem un deficit cât mai apropiat de zona lui 3%, ideea propusă de ALDE să mergem la 4% sau mai sus o văd ca pe o iresponsabilitate fix pentru anii care urmează pentru România.

Monica Mihai: Dacă s-ar ajunge la vot la o moţiune de cenzură pe alte proiecte pe care îşi va asuma Guvernul PNL răspunderea, cum veţi vota? Să zicem că se ajunge aşa cum zicea domnul Cristoiu poate pe legea bugetului.

Dan Barna: În momentul de faţă nu avem o moţiune în faţă, nu avem premise sau motive să susţinem o moţiune de cenzură, cel puţin în următoarea perioadă, adică hai să vedem bugetul, o să discutăm, am convenit şi cu premierul Orban, trimite bugetul, vom discuta pe el şi eu spor că vom reuşi să păstrăm stabilitatea. Adică nu văd, pe termen scurt, nu văd realist o moţiune de cenzură.

Ion Cristoiu: Ce condiţie aţi pune politico-economică ca să votaţi bugetul, că nu cred că vi-l trimite şi dumneavoastră spuneţi să trăiţi? Puneţi una sau două condiţii.

Dan Barna: Chiar am convenit nişte… vom avea nişte întâlniri unu la unu, între cele două partide mă refer, în care vom discuta pe subiectul de buget, evident, un deficit cât mai aproape de 3%, am spus lucrul acesta, e prioritatea principală, sunt teme legate de alocările în PNDL, chestiunea legată de alocările pe pensii speciale şi măsurile care se vor lua acolo. Am văzut ce se întâmplă acolo, PNDL este un mecanism de furt de bani publici, adică putem să spunem, să dăm oricâte exemple de şcoli de sport frumoase sau şosele făcute într-un oraş sau două, sunt zeci, sute de comune în România unde banii aceia sunt risipiţi, sifonaţi, furaţi, daţi firmelor de case, realitate tehnică factuală.

Monica Mihai: ŞI ce aţi propune dumneavoastră. Să desfiinţeze acest program?

Dan Barna: Avem această propunere de reformare completă a modului în care sunt alocaţi banii pentru dezvoltare pe nişte mecanisme competitive reale, similare cu fondurile europene pentru că ceea ce a fost unul din marile lucruri negative, ca să fiu elegant, pe car ele-a făcut PSD-ul a fost exact faptul acesta că a încurajat primarii să nu folosească fondurile europene, pentru că acolo trebuia chiar să existe drumul la sfârşit sau grădiniţa sau şcoala sau canalizarea, şi să folosească PNDL-ul bani mult mai puţin verificaţi şi controlaţi, bani, de fapt, care se validau dintr-o semnătură şi două pixuri. Or lucrul acesta nu doar că are un impact pe deficit, dar lucrul acesta ne-a condamnat la subdezvoltare. Pentru că, da, poate că sunt nişte firme de casă care au încasat şi au sifonat nişte milioane, dar în realitate nişte sute de mii de cetăţeni ai României au pierdut şansa să beneficieze de servicii minime, de un drum civilizat, de o şcoală care să nu mai aibă toaleta în fundul curţii şi genul acesta de servicii pe care e normal să le aştepţi dintr-o Românie europeană. Într-adevăr, nu putem deveni Elveţia sau Marea Britanie peste noapte, dar o creştere a nivelului de trai, a condiţiilor de trai e normal să se întâmple. Lucrul ăsta tocmai că nu s-a întâmplat în ultimii trei ani şi jumătate.

Monica Mihai: Aţi avea prevăzut şi un mecanism de verificare adică a felului în care ar fi alocate aceste sume?

Dan Barna: Alocările competitive pe proiecte competitive şi monitorizarea, eventual chiar dă către aceleaşi autorităţi şi instituţii care au monitorizat şi fondurile europene, de fapt noi vedem un instrument de dezvoltare comun şi din banii naţionali şi din fondurile europene. Pentru că până acum erau fondurile europene pentru premianţi, pentru municipiile mari, vedem Oradea sau Alba sau Sibiu sau oraşe care au folosit această resursă şi banii publici pentru băieţii care se înţelegeau, sunau la Bucureşti, le mai cerea într-un CEx un vot, mai primeau nişte bani, mai pretindeau, aţi văzut reportajul Recorder de acum o zi sau două care ”Cum aţi ales firma asta de (?)? Păi prin credibilitate. Păi are zero angajaţi, zero contracte, zero capital, cum aţi făcut? A, păi să o întrebăm pe doamna secretară”, adică… şi nu-i o situaţie punctuală asta vreau să spun.  

Ion Cristoiu: Aici e o problemă mare...

Dan Barna: Sistemică, da.

Ion Cristoiu: Făcând o călătorie în munţi la Buzău, am descoperit într-un sat din ăsta, era o sală de sport ca de nivel de municipiu. Există o statistică şi are de gând guvernul să facă alocuri inutile, pentru că prin acest (PNDL), pe lângă furt, au fost şi lucruri din astea, adică...

Dan Barna: Da, da făcute ca să dea...

Ion Cristoiu: Ori, cum putem controla de la nivel central condiţiile descentralizării, faptul să nu lăsăm un primar să facă veceuri de 500.000 de euro şi el să nu aibă drumuri, adică există un mecanism, o lege?

Dan Barna: Aici sunt două probleme pentru că pe de o parte e corupţia, care mă rog are o pondere, de discutat, că în România poate e ceva mai mare decât în alte ţări, nu e în regulă, dar nu e un subiect. O altă componentă mult mai dramatică este incompetenţa crasă şi faptul că se aprobă proiecte în comune, parcuri în mijlocul tarlalei, loc de joacă cu leagăne pentru copii în mijlocul lanului de porumb  şi nu sunt aşa pentru că erau condiţii în multe finanţări, domnule să faci un parc şi săracul primarul ăla zicea da, ok, fac un parc acolo, aveam un teren, adică sunt lucruri inutile, le spuneţi frumos că sunt bani aruncaţi, îngropaţi pe câmpuri.

Ion Cristoiu: Dar ele sunt din cauza descentralizării, adică primarul poate să facă parc în tarla, sau erau de la centru sau nu sunt... ce mecanism legal putem găsi noi ca să îi oprim ...

Monica Mihai: Să îi şi controlăm, adică să fie şi controlate...

Ion Cristoiu: Să nu facă nebuniile astea.

Dan Barna:  (...) corect este depolitizarea pentru că în momentul în care ai concurs pe post şi îţi vin nişte manageri competenţi care înţeleg domeniul, ei nu vor aproba proiecte care te uiţi „ce investiţii sunt? Păi de ce faci un parc în mijlocul tarlalei, aici la doi kilometri de prima casă, cine o să vină în parcul ăla?” adică pentru asta ca să spui aceste întrebări trebuie să ai o minimă competenţă profesională, ori în momentul în care în poziţii, sunt foarte multe instituţii care administrează fondurile europene, sunt aşezaţi oameni de la partid şi sper ca acest guvern să nu continue această practică cu care PSD ne-a disperat, sunt trimişi oameni de la partid fără nici o legătură cu domeniu, atunci „da sigur, semnaţi, poftiţi faceţi investiţia” şi deseori primarul a spus „domnule, m-a obligat să fac investiţia că altfel nu făcea rambursarea, chiar dacă investiţia era absurdă”.

Ion Cristoiu: Deci primarul este obligat de agent.

Dan Barna: Primarul este cel înţelept...

Ion Cristoiu: A, deci nu primarul a cerut să facă parc în mijlocul tarlalei.

Dan Barna: Asta spun, problema de fond este incompetenţa aici, adică sunt o dată chestiuni legate de corupţie, adică cei care au furat, dar şi cei care încearcă să fie de bună credinţă şi să facă lucrurile ca la carte, deseori se lovesc de nişte condiţii stabilite la Bucureşti sau mă rog în centrul regional, care nu au nici o legătură cu realitatea locului, ori lucrul ăsta, eu am avut una din primele mele joburi a fost că am fost unul dintre ultimii cinci consultanţi independenţi ai Comisiei Europene în România pe nişte limbi de finanţarea, FARES şi ce era la momentul înainte de aderare. Şi practic eram eu şi alţi practic colegi, era proiectul şi finanţatorul, delegaţia Comisiei Europene şi eram eu ceea ce sunt acuma, Ministerul Finanţelor, (...) şi practic trebuia să merg, aşa era în fişa postului, să merg să vizitez proiectele de patru ori pe an, aveam 30 de proiecte timp de doi ani şi trebuia să merg de patru ori pe an să merg să văd ce se face acolo, să vorbesc cu beneficiarii, să îi întreb „domnule într-adevăr veniţi la cursuri, învăţaţi meserie” sau ce era la fiecare proiect şi să le pun la rapoartele financiare, să îi ajut să îşi facă amendamentele, adică cineva care să se uite cu un ochi normal şi cu experienţă pe proiectul respectiv ca ăla să facă o diferenţă, să nu fie doar o investiţie unde ăla la sfârşit îi faci poză, bravo şi banii s-au tocat, toată lumea e mulţumită.

Ion Cristoiu: Iertaţi-mă o întrebare, că dumneavoastră sunteţi specialist, la incinta aia, Academia există şi o Aulă a Academiei unde au loc tot felul de manifestări prin...

Dan Barna: Simpozioane, da.

Ion Cristoiu: Cu finanţare europeană, simpozioane, nu există simpozion să nu fie mese, de ce este obligatoriu? Mesele intră în finanţarea asta? E limpede că simpozionul e de dragul meselor, aţi înţeles?

Dan Barna: Aici nu am un răspuns pentru că...

Ion Cristoiu: Păi nu, dar e o chestie comică parcul ăla întotdeauna se acoperă de oameni care mănâncă tot timpul.

Dan Barna: Bine sper, sau presupun că sunt evenimente de final de proiect în care se prezintă rezultatele...

Ion Cristoiu: Dar nu cumva aveţi impresia că la un moment dat masa e mai scumpă decât simpozionul? Întreb, e o realitate românească.

Dan Barna: Se poate întâmpla în perioada asta în care lucrasem eu era cumva perioada romantică a finanţelor, să o numesc aşa, nu era încă standardele...

Ion Cristoiu: (...) orice masă, să fac şi eu o afacere, adică să comanzi o masă la Paris...

Dan Barna: Nu era standardul acesta de ştaif al...

Monica Mihai: Cred că există buget.

Ion Cristoiu: Îţi dă voie Uniunea Europeană să comanzi o masă prin catering de la Intercontinental?

Dan Barna: Dacă te încadrezi în liniile, plafoanele de cheltuieli, poţi să comanzi şi la Obor şi la Intercontinental, până la urmă depinde cum negociezi cateringul respectiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici