Healthcare Trends VIDEO. Bolile cardiovasculare, o „bombă cu ceas”. Simptome şi soluţii pentru o inimă sănătoasă

  • Bolile de inimă, dincolo de mituri: când trebuie să mergi la control?
  • Anxietatea şi atacurile de panică ne pot îmbolnăvi?
  • Te ajută sportul să ţii la distanţă bolile cardiovasculare?
3869 afişări
Ovidiu Mitu, medic specialist cardiolog la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon din Iaşi vine cu o serie de sfaturi în cadrul celei mai recente ediţii Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. 
 
Simptome precum dureri în zona pieptului, mai ales cele legate de efort, ameţeli, palpitaţii, oboseală mai mare decât de obicei, pierderi de conştienţă, valori tensionale oscilante (de peste 14 cu 9) sunt semnale de alarmă, iar oamenii ar trebui să mergă la cardiolog, să facă un screening. Fie că sunt trimişi de medicul de familie, sau ajung de la urgenţă, este importantă consultarea unui specialist.

România, în topul ţărilor care „stau prost” cu inima 

România se află în „clasa roşie” din punct de vedere al riscului cardiovascular, alături de celelalte ţări din estul Europei. „Ceea ce înseamnă că, automat, noi trebuie să avem o prevenţie mult sporită şi să încercăm să abordăm în boala cardiovasculară şi factorii de risc care conduc la asta”.
 
Există patru nivele -  patru culori - verde, galben, portocaliu şi roşu -  ca şi intensitate al riscului cardiovascular. „Dacă ne gândim ţările din vestul Europei sunt pe verde, galben pe măsură ce ne apropiem de cele din estul Europei, tind să apară acele culori mai închise. Din păcate, ţara noastră se află în cel mai din punct de risc cardiovascular. Se încadrează în cea mai neagră zonă”, explică Mitu.
 
Medicul insistă pe factorii de risc şi pe importanţa prevenţiei bolilor cardiovasculare. „Înainte de a se ajunge la tratament, este necesar şi bine ca prevenţia cardiovasculară să se efectueze de la vârste tinere”. 

Poţi să faci infarct dacă faci prea mult sport?

Nu, ci din contră, sportul ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, explică medicul. „Sportul previne apariţia bolilor cardiovasculare şi asta s-a demonstrat de-a lungul timpului. Persoanele care sunt active şi au o dietă corespunzătoare sunt mai ferite”.  Totuşi, pe lângă sport, e important să încerci să nu fumezi şi să consumi moderat alcool. 

Atacurile de panică afectează populaţia activă

Medicul mai spune că foarte mulţi pacienţi ajung la control din cauza atacurilor de panică. Cel mai mulţi sunt tineri sau foarte activi, muncind mult. 
 
Nu au o boală anume, dar acuză palpitaţii şi dureri care nu ţin de afecţiuni de inimă. Stresul, anxietatea, lipsa somului, sedentarismul, lipsa dietei alimentare adecvate, toate contribuie la instalarea atacurilor de panică, precum şi a unor dureri în zona pieptului.

Prevenţia, înainte de toate

Screening-ul cardiolog se recomandă la bărbaţii peste 40 de ani şi la femeile peste 50 de ani sau cele care au intrat la menopauză, dar şi persoanelor care au mai mulţi factori de risc. 

Unde te poţi forma în Cardiologie? 

Avem medici buni şi apreciaţi în afară, iar Cardiologia este una dintre cele mai dorite specializări la rezidenţiat,  mai spune invitatul. „Este prima specializare care se epuizează. Pregătirea profesională se efectuează în centrele universitare mari precum Bucureşti,  Iaşi, Timişoara, Cluj, Craiova etc., dar se poate şi în oraşe reşedinţe de judeţ. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici