Healthcare Trends VIDEO. Cauzele infertilităţii la femei şi bărbaţi. Despre fertilizarea in vitro şi conceperea naturală a unui copil

  • Care sunt cauzele infertilităţii la femei şi la bărbaţi?
  • Care este vârsta propice pentru conceperea unui copil?
  • Cât costă procedura fertilizării in vitro?
  • Ce analize să facem anual?
1314 afişări
Deliana Predoi, medic primar Obstetrică-Ginecologie, cu superspecializare în Reproducere umană asistată în cadrul Reţelei Medicale Wellborn, vorbeşte despre fertilizare in vitro şi infertilitate în cadrul Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. 
 
Fertilizarea in vitro nu mai este tabu, dar infertilitatea, da, întrucât cuplurile care suferă de această problemă nu se simt confortabil să discute despre, dată fiind starea societăţii, care nu înţelege încă pe deplin cauzele infertilităţii. Însă, per total, oamenii înţeleg beneficiile medicinei moderne şi sunt din ce în ce mai deschişi în ceea ce priveşte procedura.

Femeia NU este de vină pentru infertilitate

Cauzele pentru infertilitate sunt multiple. Ambii parteneri trebuie investigaţi, nu întâi sau doar femeia. „Este o problemă de sănătate a cuplului, tratăm cuplul, nu individul”, explică medicul, care aduce în vedere şi infertilitatea idiopatică.

Cauzele infertilităţii la femei şi bărbaţi

Cele mai frecvente cauze la femei: trompe înfundate cauzate de diverse infecţii, afecţiuni antecedente sau proceduri medicale la nivel genital, precum şi ovarele polichistice, endometrioza.
 
Iar la bărbaţi, infecţiile, varicocelul (dilataţie a venelor cordonului spermatic din cauza tulburărilor funcţionale în drenajul sângelui venos de la nivelul testiculului) şi foarte rar, cauze genetice. 

Care este vârsta propice pentru conceperea unui copil?

Pentru Bucureşti, media de vârstă pentru primul copil, la femei, este de 30 de ani, mai arată invitată. 
 
Cu cât vârsta reproductivă este mai avansată, cu atât şansele pentru a concepe scad, chiar şi prin reproducere asistată.
 
„Şansa unei femei de a rămâne gravidă este strict proporţională cu vârsta”. 
 
Între 25 şi 30 de ani, dar nu mai mult de 30 de ani. „După 30 de ani, fertilitatea femeii începe să scadă”, mai spune medicul. Însă sunt soluţii, precum congelarea ovocitelor.

Cât costă procedura fertilizării in vitro?

Fertilizarea in vitro nu este o procedură de lux, este costisitoare dar preţurile au mai scăzut, mai ales comparativ cu alte ţări din Europa.
 
Procedura în sine costă între 2.000-2.7000 de euro. Însă, la aceasta se adaugă şi investigaţiile şi tratamentele.
 
În urban, cuplurile care au amânat să facă un copil şi au o vârstă mai înaintată apelează la fertilizare in vitro, dar şi cupluri tinere care întâmpină probleme în ceea ce priveşte conceperea.

Cezariană sau naştere naturală?

Medicul spune că e importantă o cale de mijloc şi este importantă relaţia medic-pacientă, dar şi vârsta pacientei, cazurile de cezariană fiind mai dese la femeile cu vârste mai înaintate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici