Healthcare Trends VIDEO. La ce analize şi teste ai dreptul gratuit? O discuţie cu medicul Alina Suciu

  • Tu cât de des îţi faci analizele?
  • Ce analize poţi face la laborator?
  • Ce analize şi teste sunt gratuite?
4115 afişări
Medic primar Medicină de laborator şi medic rezident în Epidemiologie, Alina Suciu, conduce două laboratoare şi este şi antreprenoare.
 
Specialista este invitata Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. 
 
Prevenţia este extrem de importantă când vine vorba de afecţiuni sau mici carenţe. Ne ajută să luăm decizii corecte şi din timp.
 
Partea de prevenţie include şi analize şi teste pe care oricine le poate face la laboratoare acreditate.
 
Analizele standard, precum cele de sânge, de microbiologie, dar şi monitorizarea post-COVID (prin pachet simplu de analize decontat de casa de asigurări) se realizează în aceste centre. 
 
„Un pacient care vine de la medicul de familie poate avea între 15 şi 30 de analize gratuite, care pot identifica diverse afecţiuni şi astfel, poate şti ce să facă pe partea de prevenţie, la ce specialist să meargă”, mai spune invitata.

Analizele de laborator, la îndemâna oricui

Analize de biochimie (glicemie, colesterol) - circa 15 lei, analize hormonale - 35/45 de lei, urocultură/exudat faringian - circa 45 de lei , însă majoritatea sunt decontate de către Casa de Asigurări. 
 
Comparativ cu alte state, preţurile sunt extrem de mici, spune medicul, deşi calitatea este la fel ca în afară. 
 
Majoritatea laboratoarelor din ţară sunt dotate cu dispozitive foarte performante şi au acreditare de calitate, explică medicul. 
Analizele sunt din ce în ce mai sigure, cele mai multe dintre ele fiind automatizate complet, aşadar, pacienţii nu au de ce să îşi facă griji. Diferenţele apar doar la interpretare.
 
„La doi-trei ani apare câte un echipament mai performant, iar de aici, concurenţa, care este una bună”, explică Suciu.  
 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici