Healthcare Trends VIDEO. Sănătatea ligamentelor şi a cartilajului. Cum ne afectează kilogramele în plus? Invitat: Claudiu Chiţea, medic primar Ortopedie-Traumatologie

  • Cum protejăm sănătatea genunchilor şi a oaselor, în general?
  • Ce este artroza şi cum o prevenim?
  • Cum ne afectează kilogramele în plus?
  • Pocnitul degetelor: obicei nesănătos sau inofensiv?
2630 afişări
Cea mai recentă ediţie a emisiunii Healthcare Trends, realizată de către Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici, l-a avut ca invitat pe doctorul Claudiu Chiţea, medic primar Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Militar din Cluj.
 

Cum ne afectează traumatismele din copilărie?

Acestea pot afecta evoluţia ulterioră sau mai degrabă apariţia ulterioară a unor leziuni în momentul în care se produc modificări de ax, în special la membrul inferior. „Dacă în urma unei fracturi, vindecarea s-a produs printr-un calus, putem spune că artrozele vor apărea mai rapid pe membrul afectat. Sau daca este o fractura articulară, artrozele apar mai rapid. Dacă s-a produs vindecarea cu păstrarea axului, foarte puţin afectează evoluţia ulterioară. Fracturile odată vindecate, din fericire, dacă nu sunt fracturi articulare şi membrul a fost axat, nu influenţează apariţia ulterioară a unor afecţiuni ortopedice”, arată specialistul.
 

Kilogramele în plus ne afectează cartilajul

 
Excesul ponderal este o problemă destul de delicată, mai ales pentru pacienţii care se prezintă pentru afecţiuni ortopedice, şi în special, afecţiuni degenerative. „Cartilajul are o rezistenţă genetic stabilită, dar în momentul în care solicitarea depăşeşte rezistenţa cartilajului, acesta se degradează”, explică Claudiu Chiţea.
 
Cel mai des, vin la spital pacienţi cu afectiuni după traumatisme sportive, spune medicul, dar, în general, vin şi persoane care au artroze la genunchi sau la şold.
 
Schiul, pe cât este de iubit, este un sport riscant. „Schiul e un sport destul de riscant, acum depinde şi de stadiul de pregatire, mulţi încep târziu să îl practice”, este de părere medicul, care trage un semnal de alarmă privind pregătirea înainte de schi. 
 
Nu doar schiul, dar şi sporturile de contact sunt sporturi cu risc şi pot apărea diferite accidentări, mai spune medicul primar. Totuşi, nici celelalte sporturi nu sunt lipsite de risc: fotbal, handbal, etc.
 

Cât de sănătos este să ne pocnim degetele? 

 
Invitatul spune că nu este foarte grav să ne pocnim degetele, dar nu este indicat să facem asta frecvent. „Când articulaţia pocneşte, este mobilizată un pic peste limita mişcării sale de confort, ligamentele se tensioneaz,  sau tendonul se tensioneaza şi scoate un zgomot - pocneşte. Cum e şi la coloana cervicală, e  şi la degete. Daca persoana respectivă simte tensiune şi prin pocnitura practic se scade tensiunea respectivă, e ok. Altfel, nu prea are sens să se faca exces, dar nici nu produce o problemă deosebită”, explică medicul ortoped. 
 
 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici