Gimnasta Simone Biles: „Sufăr de twisties”. Este sindromul pierderii orientării în spaţiu

  • Simone Biles a devenit un caz mondial, după ce, la Olimpiadă, s-a retras din motive psihice din concursul de gimnastică.
  • Sportiva americană a recunoscut că suferă de sindromul care determină pierderea orientării în spaţiu.
  • „Am demoni în cap, trebuie să mă gândesc la sănătatea mea”, spuneaSimone Biles, gimnasta numărul 1 a Americii şi a lumii.
11959 afișări
Imaginea articolului Gimnasta Simone Biles: „Sufăr de twisties”. Este sindromul pierderii orientării în spaţiu

Gimnasta Simone Biles: „Sufer de twisties”. Este sindromul pierderii orientării în spaţiu

Retrasă din concursul pe echipe, Simone Biles a vorbit despre probleme sale medicale. 

„Demonii” care au oprit-o au un nume: „twisties”. Ce sunt? Blocaje mentale bruşte care determină pierderea orientării în spaţiu, când se efectuează exerciţii aeriene. Un fel de pierdere a conştientizării corpului, o plutire în spaţiu fără puncte de referinţă. Este o posibilă consecinţă neurofiziologică a suferinţei psihologice.

În săritura efectuată în perspectiva concursului pe echipe de marţi, Simone a încercat un salt înapoi cu două răsuciri şi jumătate, un „Amânar foarte dificil şi periculos” (n.r. - exerciţiu făcut celebru de românca Simona Amânar), de obicei unul dintre punctele sale forte, aproape banale pentru ea. Nu l-a reuşit, a aterizat prost, departe de perfecţiunea obişnuită.

În timpul săriturii, pare să-şi fi pierdut poziţia. Prin urmare, a ieşit un „twistie”. „Nu am înţeles ce s-a întâmplat, nu ştiam unde mă aflu în aer", a spus Simone, la o conferinţă de presă. Cei din staff au completat: „Am fost şocaţi când am înţeles ce se întâmplă”.

Fenomenul de „pierdere a sensului spaţiului” este complex, a explicat pentru AFP un antrenor francez „şi este greu de rezolvat”. Şi, mai presus de toate, poate fi „accentuat de presiune”. Gimnasta „alunecă în teama de a nu se pierde” şi astfel se poate răni grav. De asemenea, se manifestă în sporturi precum golf şi atletism.

„Nu ai absolut niciun control asupra corpului tău şi a ceea ce face acesta în spaţiu. Este nevoie de echipament specific şi timp pentru a o depăşi”, a explicat gimnasta Aleah Finnegan pentru The Guardian.

„În 2016, am câştigat o săritură de bronz, dar pentru a face acest lucru a trebuit să mă confrunt cu twisties”, a spus elveţianca Giulia Steingruber, specialistă în sărituri, într-un documentar. „Mă învârteam şi nu mai ştiam unde mă aflam: era oribil, un sentiment de goliciune. Am găsit o referinţă doar când am lovit pământul”, a mai afirmat aceasta.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici