Avocaţi: S-a încercat compromiterea unei poliţiste din Mureş prin acuzaţii nejustificate

Avocaţii şefei Biroului Control Intern din cadrul IPJ Mureş, faţă de care procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighişoara anunţau începerea urmăririi penale, susţin că s-a încercat compromiterea acesteia prin acuzaţia nejustificată de compromiterea intereselor justiţiei.

734 afișări
Imaginea articolului Avocaţi: S-a încercat compromiterea unei poliţiste din Mureş prin acuzaţii nejustificate

„Compromiterea unei persoane (poliţistă) prin acuzaţia nejustificată de compromiterea intereselor justiţiei. Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş din 26.04.2023 s-a decis definitiv că fapta poliţistei, şefa Biroului Control Intern din cadrul IPJ Mureş (<reţinută> de procurorii de pe lângă Parchetul Sighişoara în decembrie 2022, aşa cum rezultă şi din comunicatul trimis de parchet presei) nu este prevăzută de legea penală întrucât acesteia îi lipsesc atât tipicitatea (sub aspect obiectiv şi subiectiv), cât şi antijuridicitatea, două dintre trăsăturile esenţiale pentru ca o faptă să constituie infracţiune”, a transmis casa de avocatură „Sergiu Bogdan & Asociaţii”, care a asigurat apărarea.

Conform sursei citate, cercetările din dosar au infirmat versiunea prezentată de procurori.

„La momentul reţinerii, în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighişoara se preciza faptul că în timp ce erau desfăşurate activităţi de urmărire penală de către procuror, cu privire la faptele comise de agenţii de poliţie din cadrul Secţiei 14 de Poliţie Ghindari, în data de 6 şi 7 decembrie 2022, şefa Biroului Control Intern din cadrul IPJ Mureş şi şeful Poliţiei Staţiunii Sovata au divulgat fără drept informaţii confidenţiale din dosar către anumiţi lucrători de poliţie din cadrul Secţiei 14 de Poliţie Ghindari, ceea ce a permis agenţilor de poliţie vizaţi de cercetări să încerce influenţarea martorilor şi întocmirea de documente false, în scopul împiedicării răspunderii penale. Totuşi, cercetările din acest dosar au infirmat complet această versiune prezentată publicului”, arată avocaţii.

„Actul imputat poliţistei în comunicatul de presă era faptul că ar fi comunicat unor poliţişti vizaţi aspecte confidenţiale. Considerăm că este vădit abuziv şi imoral să acuzi o persoană care doar a încercat să remedieze erorile de procedură şi de strategie de anchetă ale procurorului. În concret, observând imposibilitatea de a pune în practică ordonanţa de delegare, poliţista a solicitat şi obţinut sprijinul conducerii IPJ pentru a primi sprijin tehnic de la alţi poliţişti disponibili din Poliţia Sovata (alţii decât cei posibili vizaţi care oricum nu erau indicaţi în ordonanţa de delegare). Conduita activă a clientei noastre a făcut posibilă respectarea în integralitate a solicitării Parchetului Sighişoara, fiind în prezenţa facilitării realizării actului de justiţie şi nu a compromiterii acestuia”, mai arată casa de avocatură.

În decembrie 2022, un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighişoara anunţa că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de patru poliţişti, doi dintre aceştia fiind lucrători de poliţie în cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 14 Ghindari, unul ocupând funcţia de şef Birou Control Intern în cadrul IPJ Mureş, iar ultimul având funcţia de şef al Poliţiei Staţiunii Sovata.

Conform procurorilor, la sfârşitul lunii noiembrie 2022, cei doi agenţi nu ar fi luat măsurile legale obligatorii pentru întocmirea unui dosar penal cu privire la un eveniment sesizat în 26 noiembrie, având ca obiect infracţiunile de furt şi lovirea sau alte violenţe, iar unul dintre cei doi poliţişti ar fi luat o sumă de bani de la un presupus autor, sub pretextul recuperării prejudiciului.

„În timp ce erau desfăşurate activităţi de urmărire penală de către procuror, cu privire la faptele menţionate mai sus, comise de agenţii de poliţie din cadrul Secţiei 14 de Poliţie Ghindari, în data de 6 şi 7 decembrie 2022, şefa Biroului Control Intern din cadrul IPJ Mureş şi şeful Poliţiei Staţiunii Sovata au divulgat fără drept informaţii confidenţiale din dosar către anumiţi lucrători de poliţie din cadrul Secţiei 14 de Poliţie Ghindari, ceea ce a permis agenţilor de poliţie vizaţi de cercetări să încerce influenţarea martorilor şi întocmirea de documente false, în scopul împiedicării răspunderii penale”, se arata în comunicatul parchetului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici