CCR: Desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române este neconstituţională. În conducerea IRRD se află şi Ion Iliescu

  • Magistraţii Curţii Constituţionale a României au decis, miercuri, că desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 este neconstituţională.
  • Conducerea IRRD este asigurată de un „Colegiu Naţional”, din care fac parte, printre alţii, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman.
1016 afișări
Imaginea articolului CCR: Desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române este neconstituţională. În conducerea IRRD se află şi Ion Iliescu

CCR: Desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, neconstituţională

Magistraţii CCR au admis, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparţinând PSD şi au constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 sunt neconstituţionale, în ansamblul lor.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Guvernul a argumentat, în OUG privind desfiinţarea IRRD, că activitatea acestuia a fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiţi şi că Institutul a propagat în spaţiul public interpretări care s-au contrapus cu ancheta în „Dosarul Revoluţiei”.

„Având în vedere că activitatea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, de la înfiinarea sa până în prezent s-au dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României; În condiţiile în care, încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituţia a reprezentat o platformă politică iar în pofida enunţării veniturilor proprii ca sursă de finanţe, încă de la început activitatea instituţiei a fost finanţat de la bugetul de stat aproape în totalitate”, se arăta în ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv.

Institutul Revoluţiei Române s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert în 22 decembrie 2019, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora.

Ulterior, Grupul pentru Dialog Social a cerut desfiinţarea imediată a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.

Conducerea Institutului Revoluţiei Române este asigurată de un „Colegiu Naţional”, alcătuit din personalităţi reprezentative ale revoluţiei române, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici