CE prezintă, luni, raportul interimar privind reforma Justiţiei

Comisia Europeană prezintă, luni, raportul pe tema justiţiei privind România care, conform unor surse UE, se va referi la conducerea CSM, va susţine că DNA se află pe drum bun în privinţa investigaţiilor şi va remarca faptul că ANI nu este funcţională.

1 afișare
Imaginea articolului CE prezintă, luni, raportul interimar privind reforma Justiţiei

CE prezintă, luni, raportul interimar privind reforma Justiţiei

Conform unor surse UE, raportul, care urmează să fie adoptat şi prezentat luni de Comisia Europeană, va face referiri şi la amendamentele introduse în Codul de procedură penală şi va observa şi întârzieri în ceea ce priveşte numirea judecătorilor şi a procurorilor. De asemenea, documentul va menţiona şi că mai sunt necesare progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei la nivel local.

Potrivit surselor citate, Comisia Europeană va evita să comenteze orice fel de cazuri particulare, dar va observa că există aspecte procedurale între instituţii care determină întârzieri.

Raportul conţine însă o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte dialogul cu Guvernul şi nu va menţiona eventuala aplicarea a clauzei de salvalgare, axându-se cu precădere pe fapte.

De asemenea, Comisia Europeană nu doreşte să se implice în dezbateri şi speculaţii şi nu intenţionează să ia partea nici unei tabere politice.

Pentru a nu se implica în situaţia internă, Comisia nu va face un comentariu privind absenţa unui ministru al Justiţiei, dar această situaţie a putut fi considerată la un moment dat un semnal al lipsei de progres. De asemenea, raportul va sublinia că este aşteptată strategia de resurse umane judiciare pentru 2009 şi va menţiona strategia anticorupţie a Guvernului, au precizat surse UE.

Documentul va menţiona şi planul de acţiuni care a fost adoptat atât de către Guvernul român cât şi de cel bulgar, chiar dacă există în acesta anumite lipsuri sau elemente de insuficienţă.

Raportul va fi structurat în patru părţi, el va începe cu o scurtă evaluare a planului de acţiuni, ulterior vor fi menţionate aspecte factuale legate de fiecare dintre cele patru obiective asumate de România. A treia parte se va axa pe sprijinul acordat României atât în fonduri PHARE cât şi în asistenţă tehnică, iar partea finală va fi o concluzie care va sublinia că deşi se înregistrează progrese există multe neajunsuri mai ales în ceea ce priveşte corupţia la nivel înalt, considerată un domeniu în care nu au fost încă demonstrate rezultatele necesare.

Pe de altă parte, sursele citate au precizat că textul Raportului nu a fost negociat cu guvernele statelor membre în nicio privinţă, în schimb Comisia a încercat, pentru a evalua cu acurateţe situaţia, să coopereze până în ultimul moment cu autorităţile pentru obţinerea de informaţii.

Sursele UE au mai precizat că scopul Guvernului este de a depune eforturi pentru realizarea obiectivelor pe care şi le-a asumat, iar Comisia Europeană doreşte să vadă cum poate sprijini demersurile executivului în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici