CSM a dat aviz pentru cercetarea procurorului prahovean Dinu Nica

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat, joi, aviz pentru cercetarea procurorului prahovean Dinu Nica, acuzat de luare de mită, decizând, totodată, suspendarea acestuia din funcţie.

15 afișări
Imaginea articolului CSM a dat aviz pentru cercetarea procurorului prahovean Dinu Nica

CSM a dat aviz pentru cercetarea procurorului prahovean Dinu Nica

Dinu Nica, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, şi un grefier au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie în legătură cu o mită de 200 de milioane de lei vechi, instanţa supremă urmând să ia în discuţie, joi, propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare a lui Nica.

"Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de Nica Dinu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova (cu grad profesional de procuror de Parchet de pe lângă Curtea de Apel), pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită", se arată într-un comunicat al DNA remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

În urma probelor administrate, procurorii au stabilit că inculpatul Dinu Nica, pe fondul instrumentării unui dosar penal, a pretins de la denunţător, prin intermediul învinuitelor Drăgan Georgeta - grefier-şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi Lupu Marioara, o sumă de bani care iniţial nu a fost stabilită exact.

În urmă cu o zi, Nica Dinu a fost prins în flagrant în timp ce primea, prin intermediul aceloraşi două complice, suma de 17.000 de lei de la denunţător.

"Banii au fost pretinşi şi primiţi de inculpat în scopul redactării şi trimiterii către denunţător a unei comunicări din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, privind stadiul cercetărilor efectuate în dosarul pe care-l instrumenta, precum şi pentru a-l favoriza pe denunţător care avea calitatea de reclamant în dosarul respectiv", precizează sursa citată.

Procurorii anticorupţie l-au reţinut, joi, pe Nica Dinu, pentru luare de mită, informând de îndată CSM asupra luării acestei măsuri.

Totodată, joi, în conformitate cu art. 95 alineatele 1 şi 2 din Legea 303/2004 privind statului magistraţilor, procurorii au solicitat Secţiei pentru procurori a CSM încuviinţarea arestării preventive pe o perioadă de 29 de zile a inculpatului Nica Dinu.

Faţă de învinuitele Georgeta Drăgan şi Marioara Lupu, cercetate pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Surse judiciare susţin că un grefier l-a denunţat pe procurorul Nica, care solicitase suma de 5.000 de euro pentru a interveni pe lângă un coleg al său în favoarea unui om de afaceri care era cercetat penal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici