CSM va decide în 6 septembrie dacă Nicolae Popa rămâne sau nu la conducerea ICCJ

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va decide în 6 septembrie dacă Nicolae Popa rămâne în funcţia de preşedinte al instanţei supreme sau se va pensiona.

1 afișare
Imaginea articolului CSM va decide în 6 septembrie dacă Nicolae Popa rămâne sau nu la conducerea ICCJ

CSM va decide în 6 septembrie dacă Nicolae Popa rămâne la conducerea ICCJ

Procedura de votare în cazul lui Nicolae Popa a fost reluată joi după-amiază, după ce anterior opiniile membrilor CSM au fost împărţite, obţinându-se şase voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi două abţineri.

Votul a fost la "balotaj" şi s-a reluat după două ore, în prezenţa ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu. Pentru că la cea de-a doua votare s-au obţinut şapte voturi "pentru, şapte "împotrivă" şi o abţinere, s-a decis reluarea procedurii în 6 septembrie.

Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Lidia Bărbulescu, a susţinut că Nicolae Popa a fost numit în 2004 în baza Legii 56 din 2003, care prevedea că judecătorii numiţi la instanţa supremă sunt numiţi pentru un mandat de şase ani, iar vârsta de pensionare este de 70 de ani.

"Trebuie avute în vedere actele normative de la momentul numirii", a subliniat judecătoarea Lidia Bărbulescu.

Procurorul Liviu Dăscălescu a solicitat amânarea discuţiilor întrucât nu a studiat chestiunea privind pensionarea şefului instanţei supreme. Dăscălescu a arătat că s-ar putea isca discuţii cu privire la faptul că li s-au solicitat unor şefi de Curţi de apel să se pensioneze în conformitate cu legea din 2005, care a redus la 68 de ani vârsta de pensionare.

În replică, vicepreşedintele ICCJ a spus că legea nu poate fi retroactivă, potrivit articolului 16 din Constituţie.

Nicolae Popa împlineşte, la 1 septembrie, 68 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici