Decebal Traian Remeş s-a prezentat la DNA

Fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş a părăsit sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a stat, miercuri, aproape două ore, împreună cu avocatul său.

2 afișări
Imaginea articolului Decebal Traian Remeş s-a prezentat la DNA

Decebal Traian Remeş s-a prezentat la DNA

Nici la intrarea în instituţie şi nici la ieşire, fostul demnitar nu a făcut nicio declaraţie.

Decebal Traian Remeş este cercetat alături de fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă.

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi solicita, în luna octombrie a anului trecut, avizul pentru declanşarea urmăririi penale a lui Remeş, pentru trafic de influenţă. Preşedintele Traian Băsescu a avizat declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penale împotriva lui Remeş, dosarul acestuia fiind trimis Parchetului de ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu.

Potrivit DNA, procurorii efectuează cercetări faţă de Ioan Avram Mureşan pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă prevăzute de articolul 61 din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie şi faţă de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

"Din probele administrate până în prezent de procurori a rezultat că, în cursul lunii septembrie 2007, învinuitul Mureşan Ioan a înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 de lei şi a sumei de 15.000 euro de la învinuitul Ciorbă Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului român, pentru ca acesta din urmă să favorizeze firmele omului de afaceri la licitaţii publice organizate de instituţii publice aflate în subordinea demnitarului. În acelaşi scop, învinuitul Ciorbă Gheorghe, prin intermediul lui Mureşan Ioan a promis că va oferi şi un autoturism de lux", potrivit unui comunicat al DNA.

Remeş a demisionat din funcţia de ministru al Agriculturii după ce postul naţional de televiziune a difuzat imagini din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan. TVR a difuzat imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

În legătură cu acest fapt, Mureşan a susţinut că nu i-a dat lui Remeş un plic cu bani, ci un dosar ce conţinea mai multe documente referitoare la biserica din Blaj şi la Arhiepiscopia Greco-Catolică din Baia Mare. Mureşan a precizat că omul de afaceri Gheorghe Ciorbă a vrut să introducă un plic cu bani în dosar, însă nu l-a lăsat, spunând că va rezolva cum ştie el.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA în privinţa mitei de 15.000 de euro date lui Train Remeş, după ce a fost începută urmărirea penală împotriva sa, ministrul Agriculturii fiind fotografiat când a primit plicul cu bani.

Surse judiciare informau că Ciorbă, originar din localitatea Certeze, judeţul Satu Mare, a formulat un autodenunţ în care a recunoscut că i-ar fi dat 15.000 de euro, urmând să ofere şi un autoturism Audi Q7 şi 100 de litri de pălincă actualului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, cu complicitatea fostului ministru Ioan Avram Mureşan, după ce a aflat că este în vizorul DNA şi după ce s-a făcut tranzacţia. Aşa se explică de ce Ciorbă este învinuit de DNA pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Construct Europromt, firma lui Gheorghe Ciorbă pentru care Ioan Avram Mureşan ar fi intervenit pe lângă ministrul Agriculturii Decebal Traian Remeş, a câştigat, în luna septembrie, licitaţia organizată de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici