Dosarele de trafic de persoane au dispărut de pe portalul instanţelor. Ministerul Justiţiei a explicat şi de ce: sistemul este slab

  • ONG-urile nu mai pot monitoriza dosarele şi procesele
  • România se află pe primul loc în UE ca sursa de persoane traficate
  • Cum sunt exploatate victimele: sexual, prin muncă,cerşetorie, comitere de furturi
977 afișări
Imaginea articolului Dosarele de trafic de persoane au dispărut de pe portalul instanţelor. Ministerul Justiţiei a explicat şi de ce: sistemul este slab

Sursa foto: Mediafaxfoto

Aşa cum victimele traficului de persoane dispar chiar sub ochii autorităţilor, aşa au dispărut - ca prin minune - şi dosarele de trafic de pe portalul instanţelor.  În loc să elimine din mediul online numele victimelor pentru a fi protejate, „justiţiarii” au hotărât - tacit- să protejeze şi infractorii. Publicul, mass-media şi nici ONG-urile nu mai au acces acum la informaţii.

Trist este că, România se află într-o situaţie critică în ceea ce priveste traficul de persoane şi din nefericire nu avem parte de îmbunătăţiri, ba din contră. Ne mişcăm greu şi nu reuşim să combatem acest fenomen tragic. Să nu uităm de eşecul din vestitul dosar Ţăndărei, unde 25 de persoane acuzate de trafic de persoane au fost achitate.

Vlad Craioveanu a dezbătut problema, în emisiunea de aseară, „Ochii pe mine!” cu activista Iana Matei. Traficul de copii se întâmplă în şcoli sau chiar în familii.  Nu există programe pentru această problemă, aşa cum sunt în alte ţări, spune Iana Matei. Nu e voinţă politică.

Andrei Savescu, avocat: Problema dezvălurii identităţii persoanelor care sunt părţi în procedurile judiciare, prin Portalul Instanţelor este cauzată de necesitatea păstrării unui echilibru între două valori: (i) necesitatea asigurării unui proces public, pentru evitarea unor posibile abuzuri, şi (ii) protejarea intereselor unor persoane, cum ar fi, de exemplu, victimele unor infracţiuni, sau chiar inculpaţi în anumite dosare.

Silvia Tăbuşcă, reprezentant ONG: Măsura este extrem de benefică pentru reţelele de trafic deoarece toate datele cu privire la reţea, au fost sectretizate. Efectele pe care le creează această măsură sunt atat în plan naţional cât şi international.

Iana Matei, activistă: În fiecare curte a fiecărei şcoli, stă cel puţin un traficant. Uite aşa, dispare de acasă. Şi te duci la poliţie, şi spui a plecat copila de acasă, şi răspunsul standard e <<stai liniştit, că vine ea înapoi, şi-ţi aduce şi-un Merţan>>. Am avut o fată, vândută de mama ei, prima dată, pe 4 ţigări. Dar fata s-a întors, şi a mai vândut-o o dată, şi atunci s-a deşteptat, şi a cerut o sticlă de vodka şi un pachet de ţigări. Este o lipsă de educaţie masivă. Sunt anumite comunităţi vulnerabile, şi nu există un program guvernamental. Afterschool, de exemplu, pentru copii care stau în familii abuzive.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici