Două persoane au fost trimise în judecată în dosarul exploziei de la Crevedia

Procurorii au trimis în judecată două persoane implicate în dosarul exploziei de la Crevedia, în urma căreia cinci persoane au murit, iar alte 54 au fost rănite.

Urmărește
340 afișări
Imaginea articolului Două persoane au fost trimise în judecată în dosarul exploziei de la Crevedia

Două persoane au fost trimise în judecată în dosarul exploziei de la Crevedia

„În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociaţi şi administratori în drept şi în fapt ai unei societăţi comerciale, în mod sistematic, au promovat în cadrul societăţii o politică de funcţionare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale în materia securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a celor privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia, Şoseaua Bucureşti-Târgovişte nr. 231, judeţul Dâmboviţa. Astfel, a fost autorizată şi impulsionată desfăşurarea de activităţi de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR, precum şi utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, în condiţiile inexistenţei unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităţilor de descărcare/ încărcare GPL. Toate acestea s-au desfăşurat într-o locaţie neautorizată situată într-o zonă puternic populată, fapte ce au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18:48-21:46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariţiei unui defect de etanşare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentraţii, inclusiv în domeniul de explozivitate – în conjuncţie cu o sursă eficientă de aprindere, precum şi premisele propagării incendiului şi producerii unei succesiuni de alte 8 explozii a unor nori de vapori. Astfel, a fost cauzat decesul a 5 persoane şi vătămarea corporală a 54 de persoane, precum şi distrugerea şi degradărea unor bunuri imobile (8 case distruse total şi 80 distruse partial) şi mobile precum şi a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora”, potrivit Parchetului general.

O altă acuzaţie este „neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin.1 Cod penal”

„În perioada 30 septembrie 2020 - 26 august 2023, în calitate de angajatori, nu au luat măsurile legale de sănătate şi securitate în muncă - prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate pentru utilizare în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, în Hotărârea de Guvern nr. 1218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici şi în Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă - deşi aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, aspecte care au determinat producerea, la data de 26 august 2023, a unui accident colectiv soldat cu decesul şi vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în afara muncii”, se arată în comunicat.

De asemenea, cei doi sunt acuzaţi de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă prev. de art. 350 alin. 1 şi 2 Cod penal, constând în aceea că, în calitate de angajatori, nu au respectat obligaţiile şi măsurile stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, prevăzute de H.G. nr. 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă şi de Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, deşi aveau îndatorirea de a respecta aceste măsuri şi obligaţii.î

„Totodată, prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată şi a unei inculpate, persoana juridică, la care cei doi inculpaţi aveau calitatea de asociaţi şi administratori în drept şi în fapt, sub aspectul săvârşirii aceloraşi infracţiuni.
Prin actul de sesizare a instanţei, s-a solicitat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Răcari menţinerea măsurilor asigurătorii instituite şi menţinute, având în vedere că subzistă temeiurile care au determinat luarea şi menţinerea acestor măsuri. Astfel, prin ordonanţa din data de 6 septembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 63 imobile aparţinând inculpatei persoană juridică, asupra unui imobil aparţinând unui inculpat şi asupra a 7 imobile aparţinând celui de al doilea inculpat. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deţinute de către cei doi inculpaţi persoane fizice în vederea asigurării resurselor necesare pentru despăgubirea părţilor civile. Prin ordonanţa nr. 462/P/2023 din data de 28 decembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunuri mobile aparţinând persoanei jurdice, respectiv părţi sociale la mai multe societăţi.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Răcari.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici