Florin Leş, acuzat de terorism, condamnat la 12 ani de închisoare

Tânărul acuzat de terorism şi arestat la Timişoara, Ioan Florin Leş, a fost condamnat, joi după-amiază, de Curtea de Apel Timişoara, la 12 ani de închisoare.

4 afișări
Imaginea articolului Florin Leş, acuzat de terorism, condamnat la 12 ani de închisoare

Florin Leş, acuzat de terorism, condamnat la 12 ani de închisoare

Sentinţa de joi a Curţii de Apel Timişoara poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile.

Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat pe Ioan Florin Leş pentru trei infracţiuni: tentativă de comitere de acte de terorism pentru care a primit opt ani, acţiuni asimilate actelor de terorism, pentru care a primit zece ani, conducere fără permis pentru care a primit un an. La toate acestea se adaugă o pedeapsă mai veche tot de un an pentru conducere fără permis. Pedepsele au fost contopite şi s-a ales cea mai mare la care s-a adăugat un an de închisoare, care reprezintă un spor pentru că Leş este recidivist.

Ioan Florin Leş a susţinut, joi, în faţa instanţei, că este victima unei înscenări şi că nu avea de gând să comită vreun act terorist, că nu avea de gând să comită în Timişoara vreun act terorist şi că, dacă se face vinovat pentru ceva, este cel mult pentru că a condus fără permis.

"Nu pot să accept să fiu privit ca şi un terorist. Este cea mai proastă şi banală telenovelă. M-au făcut pe mine terorist cu două butelii", a spus Leş.

Tânărul, care este în Penitenciarul Timişoara de un an şi patru luni, în arest preventiv, a mai spus că nu recunoaşte site-ul extremist pe care ar fi postat mesaje şi nici mesajul video pe care l-ar fi dat cu cagula pe faţă şi că nu este adeptul unor idei extremiste.

"Voi apela la toate forurile pentru a mi se face dreptate. O să lupt pentru libertatea mea, pentru că nu doresc să-mi petrec restul zilelor în închisoare, pentru o faptă pe care nu am făcut-o", a mai spus Leş.

Ca argumente în apărarea sa, Leş a adăugat că maşina în care erau cele două butelii nu era în stare de funcţionare, că avea bateria descărcată şi era fără tobă de eşapament. El a spus că martorii au fost constrânşi să dea declaraţii împotriva sa şi că i se pare curios că prietenul său, care se spune că a confecţionat dispozitvul de detonare găsit în maşină, lângă butelii, nu a anunţat autorităţile.

Ioan Florin Leş a spus că nu neagă apartenenţa sa religioasă şi nu îi este ruşine că este musulman şi a susţinut că familia i-a fost ameninţată, iar mama şi tatăl vitreg au părăsit ţara din această cauză.

Ioan Florin Leş a fost reţinut în trafic, la sfârşitul lunii iunie 2006, în dreptul localităţii Buziaş, de lucrători de la SRI şi procurori de la DIICOT Timişoara. În maşina lui Leş anchetatorii au găsit două butelii de aragaz pline, pe care ar fi intenţionat să le arunce în aer în centrul Timişoarei. Potrivit procurorilor instanţei supreme, Leş urma să detoneze buteliile de gaz cu ajutorul unui aprinzător de aragaz conectat artizanal la un telefon mobil.

Anterior capturării sale, suspectul fusese filat aproape un an, pe numele său fiind deschis şi un dosar penal încă din 29 septembrie anul trecut. Atunci, secţia din Timiş a Serviciului Român de Informaţii a sesizat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), spunându-le că bărbatul avea un site propriu pe Internet "prin care îşi promova intenţia de a adera la structuri teroriste".

Pe parcursul filajului, anchetatorii au aflat că Leş este adept al ideologiei radical - islamiste şi că apreciază că poporul român "trebuie să plătească şi să fie pedepsit întrucât este aliat al SUA, principalul duşman al islamismului".

De altfel, acelaşi document vorbeşte despre un mesaj filmat de Lesch şi transmis televiziunilor româneşti şi străine, prin care Leş transmitea ameninţări României. Printre altele, Al-Jazeera şi CNN au primit caseta cu mesajul lui Florin Leş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici