Gigi Becali şi alte trei persoane, urmărite penal de DNA

Finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, apropiatul său Teia Sponte, preşedintele Universităţii Cluj Anton Doboş şi o cunoştinţă a acestuia, Traian Bendorfean, sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie, informează, vineri, Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA)

27 afișări
Imaginea articolului Gigi Becali şi alte trei persoane, urmărite penal de DNA

Gigi Becali şi alte trei persoane, urmărite penal de DNA (Imagine: Mediafax Foto)

Biroul de Presă al DNA a confirmat, vineri, că în urmă cu două zile procurorii au început urmărirea penală în ceea ce-i priveşte pe cei patru.

Gigi Becali este urmărit penal pentru două infracţiuni de dare de mită, Anton Doboş pentru luare de mită, Teia Sponte pentru complicitate la dare de mită, iar Traian Bendorfean pentru complicitate la luare de mită, susţin procurorii.

"Ca urmare a cercetărilor efectuate, în rezoluţia de începere a urmăririi penale procurorii au reţinut că, în data de 11 mai 2006, Becali George, finanţator al clubului de fotbal Steaua Bucureşti, a făcut o promisiune fermă jucătorilor de fotbal de la FC «Gloria 1922» Bistriţa, oferind acestora câte 5.000 de euro în cazul obţinerii unui rezultat de egalitate sau câte 10.000 de euro în caz de victorie în meciul cu echipa «Rapid Bucureşti» ce urma să aibă loc a doua zi", precizează procurorii, cu referire la prima faptă de dare de mită pentru care Becali este urmărit penal.

A doua faptă este aceea că, în perioada 5-7 mai 2008, acesta "a oferit direct şi indirect" suma de 1,7 milioane de euro lui Anton Doboş, dar şi unor jucători ai echipei Universitatea Cluj, pentru ca, în ultima etapă a ediţiei 2007-2008 a Diviziei A, clubul clujean "să îşi apere corect şansele de joc şi să facă tot ce este posibil pentru a obţine cel puţin un rezultat de egalitate în meciul cu echipa «CFR 1907 Cluj», contracandidata Stelei la câştigarea titlului de campioană.

Astfel, în 7 mai 2008, asupra lui Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Steaua, aflat în Cluj, a fost găsită suma de 1,7 milioane de euro, bani asupra cărora procurorii au pus sechestru.

"În aceste activităţi a fost angrenat şi Bendorfean Traian, cunoştinţă a lui Doboş Anton", informează DNA.

Instituţia precizează că învinuiţilor le-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, "mai puţin lui Becali George care, deşi citat în acest scop, nu s-a prezentat" în faţa procurorilor.

DNA a ridicat, miercuri seară, dintr-un restaurant din Cluj, cinci persoane care aveau asupra lor bani de la Gigi Becali, care ar fi trebuit să ajungă la jucătorii de la Universitatea Cluj, dacă n-ar fi pierdut meciul cu concitadina CFR Cluj. Printre persoanele duse la DNA Cluj pentru audieri s-a aflat jucătorul Gigel Coman şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Teia Sponte.

Preşedintele Universităţii Cluj, Anton Doboş, a fost audiat, joi, la DNA Cluj, la ieşirea din sediul instituţiei el declarând că procurorii au ridicat mai multe documente de la sediul clubului de fotbal.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a afirmat, miercuri seară, la Sport.ro, că oamenii care au fost duşi la DNA Cluj aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, banii săi, dar a negat că aceştia ar fi fost prime pentru jucătorii Universităţii în cazul în care nu pierdeau în faţa echipei CFR Cluj.

Gigi Becali a fost citat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în legătură cu faptele pentru care s-au declanşat cercetări, însă nu s-a prezentat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici