Guşă cere DNA să confirme public existenţa unui dosar de abuz în serviciu pentru Vosganian

Preşedintele PIN Cozmin Guşă cere DNA să confirme public existenţa dosarului de abuz în serviciu al ministrului Varujan Vosganian, considerând acest fapt "un lucru extrem de grav, de natură să perturbe bunul mers al unui minister vital pentru starea economiei româneşti".

2 afișări
Imaginea articolului Guşă cere DNA să confirme public existenţa unui dosar de abuz în serviciu pentru Vosganian

Guşă cere DNA să confirme public existenţa unui dosar de abuz în serviciu pentru Vosganian

Conform unui comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele PIN solicită procurorului şef al DNA Daniel Morar să trateze cu "maximă seriozitate" această cerere, în mod diferit faţă de cererea similară pe care Cozmin Guşă a făcut-o public la finalul anului 2007, "în urma căreia DNA a infirmat existenţa cercetărilor".

"Au existat şi atunci, ca şi acum, elemente probatorii care atestă faptul că ministrul Varujan Vosganian, pe de-o parte a nesocotit sugestiile subalternilor din Ministerul Economiei referitoare la scandalul Poşta Română, care nu propuneau avizarea Hotărârii de Guvern referitoare la terenul de pe Calea Victoriei, pe de altă parte neexistând o notă de fundamentare a ministerului condus de domnul Vosganian pe care să se bazeze semnarea Hotărârii de Guvern care atesta schimbarea statutului juridic al terenului din Calea Victoriei aflat în proprietatea Poştei Române", informează comunicatul.

Preşedintele PIN reaminteşte că încă alţi doi "miniştri demisionaţi" ai Cabinetului Tăriceanu, Nagy Zsolt, respectiv Tudor Chiuariu, sunt cercetaţi pentru fapte grave în acelaşi dosar şi apreciază că există posibilitatea ca "cercetările să se extindă şi asupra primului-ministru, semnatar al aceleiaşi Hotărâri de Guvern".

Având în vedere această situaţie, Cozmin Guşă cere DNA să facă o prezentare publică a motivaţiei care stă la baza dosarelor în acest caz, apreciind că doar în acest fel poate fi analizată gravitatea faptelor, şi pe cale de consecinţă demisia, respectiv demiterea celor implicaţi.

Cotidianul "Gândul" relatează, în ediţia de joi, citând surse judiciare, că procurorii DNA urmează să solicite şefului statului avizarea începerii urmăririi penale împotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Conform publicaţiei citate, Biroul de presă al DNA a evitat să răspundă dacă ministrul Economiei Varujan Vosganian este vizat în ancheta "Poşta Română" sau în alta.

În 23 octombrie 2007, Cozmin Guşă a cerut demisia ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, susţinând că la DNA există un dosar pe numele acestuia, legat de scandalul Poşta Română.

În aceeaşi zi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Livia Săplăcan, a declarat că ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, nu are calitate de învinuit sau de inculpat în vreun dosar aflat în cercetare la DNA. Întrebată în legătură cu existenţa unui dosar aflat în faza actelor premergătoare la DNA şi în care să fie cercetat ministrul Varujan Vosganian, Săplăcan a susţinut că nu are cunoştinţă de o asemenea anchetă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici