Instanţa a decis trimiterea la DNA a dosarului lui Şerban Mihăilescu

Înalta Curte de Casaţie şi justiţie a decis, joi, trimiterea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dosarului în care fostul consilier Şerban Mihăilescu este judecat pentru corupţie, în scopul refacerii urmăririi penale.

4 afișări
Imaginea articolului Instanţa a decis trimiterea la DNA a dosarului lui Şerban Mihăilescu

Instanţa a decis trimiterea la DNA a dosarului lui Şerban Mihăilescu

Decizia Secţiei penale poate fi atacată cu recurs la Completul de nouă judecători.

Cererea de restituire la procurori a fost formulată, cu o zi în urmă, de avocaţii lui Şerban Mihăilescu.

În motivarea acestei solicitări, avocaţii au susţinut, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că judecătorii trebuie să ţină cont de ultima decizie a Curţii Constituţionale referitoare la necesitatea avizului pentru cercetarea foştilor demnitari. Astfel, apărătorii au arătat că instanţa trebuie să se desesizeze şi că dosarul trebuie trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru refacerea urmăririi penale.

În opinia apărătorilor, decizia Curţii Constituţionale are ca efect nulitatea absolută a punerii în mişcare a urmăririi penale precum şi a rechizitoriului.

Procurorul de şedinţă a susţinut că decizia Curţii Constituţionale are efect numai de la luarea acesteia şi nu poate fi aplicată pentru actele procesuale efectuate deja.

Avocaţii au afirmat însă că, înainte de această ultimă decizie, a mai existat una similară, în 1999, care a tranşat aceeaşi problemă a avizului.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urma să reia, miercuri, dezbaterile în dosarul în care Şerban Mihăilescu este judecat pentru corupţie, cauza întorcându-se la instanţa supremă după ce Curtea Constituţională a admis excepţia privind necesitatea avizului special pentru anchetarea fostului consilier.

Excepţia a fost ridicată iniţial în cazul fostului premier Adrian Năstase, la scurt timp punându-se în discuţie şi în dosarul lui Şerban Mihăilescu.

În mai anul acesta, Şerban Mihăilescu a cerut suspendarea procesului în care este judecat pentru corupţie de către magistraţii instanţei supreme, fostul secretar general al Guvernului Năstase susţinând că anchetarea sa trebuia să înceapă după primirea avizului special, prevăzut de Legea răspunderii ministeriale.

Avocaţii lui Şerban Mihăilescu au solicitat magistraţilor Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie trimiterea către Curtea Constituţională a dosarului pentru a-şi expune punctul de vedere asupra neconstituţionalităţii articolului 24 alineatele 2 şi 3 din Legea 115/1995 privind răspunderea ministerială. Articolul în speţă arată că urmărirea penală şi judecarea foştilor membri ai Guvernului, pentru infracţiunilor comise în timpul exercitării funcţiei se efectuează potrivit dreptului comun.

Totodată, în articolul 24 se arată că prevederile de ordin procedural nu se aplică foştilor membri ai Guvernului "în nicio situaţie".

Curtea Constituţională a admis excepţia invocată, de asemenea, şi în dosarul Zambaccian în care este judecat fostul premier Adrian Năstase. Între timp, dosarul Zambaccian a fost retrimis DNA pentru refacerea urmăririi penale.

Fostul secretar general al Guvernului Năstase, Şerban Mihăilescu, este judecat pentru luare de mită şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Alături de Mihăilescu este judecat şi Marin Bucur, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) "Cerbul" Bucureşti, pentru complicitate la luare de mită şi la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi participaţie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, la fals intelectual precum şi la efectuarea cu ştiinţă de înregistrări inexacte în contabilitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici