Ioan Avram Mureşan a venit din nou la DNA

Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, s-a prezentat din nou la Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA) pentru a studia materialul de urmărire penală din dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi a declarat că va cere procurorilor să-i prezinte şi materialul video.

7 afișări
Imaginea articolului Ioan Avram Mureşan a venit din nou la DNA

Ioan Avram Mureşan a venit din nou la DNA (Imagine: Mediafax Foto)

Mureşan, care este cercetat alături de alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, şi de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, a declarat, joi dimineaţă, că a aflat din surse sigure că Ciorbă ar fi fost colaborator al fostului serviciu "doi şi un sfert", încă din anii '90, şi "cotiza" cu informaţii.

Fostul ministru a spus şi că va continua ascultarea interceptărilor telefonice şi că va formula o cerere procurorilor să-i prezinte imaginile brute pe baza cărora s-a realizat filmul prezentat pe posturile de televiziune, în care era surprins în timp ce îi dădea un plic lui Decebal Traian Remeş.

Întrebat cât timp va mai dura studiul dosarului, Mureşan a explicat că i-a mai rămas să termine de ascultat interceptările convorbirilor telefonice şi să vadă materialul video, după care va depune cereri finale.

Mureşan a precizat şi că la dosar există şi o solicitare a lui Remeş adresată procurorilor pentru a-i prezenta şi lui materialul video brut.

Fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş este acuzat pentru trafic de influenţă în legătură cu primirea sumei de 15.000 de euro, el fiind filmat în timp ce primea de la Ioan Avram Mureşan (fost deputat ţărănist între 1992-1996 şi fost ministru al Agriculturii şi Alimentaţiei în Guvernul CDR, între 1996-2000 - n.r.) un plic pentru a interveni pentru omul de afaceri Gheorghe Ciorbă.

Procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurator asupra unui apartament din Baia Mare aparţinând fostului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, potrivit unor surse judiciare. Apartamentul are 95 de metri pătraţi şi este situat în Baia Mare, proprietarul său fiind fostul ministru al Agriculturii. Sursele citate au declarat că în respectiva locuinţă funcţiona o firmă aparţinând fostului demnitar. Potrivit aceloraşi surse, Remeş a apreciat că apartamentul ar valora aproximativ 60.000 de euro.

"Legea permite ca, în cazul în care există o mită pe care nu o găsim fizic, să existe o asigurare că banii care au fost luaţi de cineva ca mită se pot recupera şi confisca. În cazul acesta este vorba despre cei 15.000 de euro din plicul primit de la fostul ministru Mureşan, bani proveniţi de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă. Dacă instanţa va decide că Remeş a primit 15.000 de euro mită, în plicul dat de Ciorbă, prin Mureşan, la terasa din Dorobanţi, apartamentul domnului Remeş va putea fi scos la vânzare, iar 15.000 de euro din preţul obţinut pot fi confiscaţi de stat", au declarat sursele judiciare citate.

Potrivit DNA, procurorii efectuează cercetări faţă de Ioan Avram Mureşan pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă prevăzute de articolul 61 din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie şi faţă de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

"Din probele administrate până în prezent de procurori a rezultat că, în cursul lunii septembrie 2007, învinuitul Mureşan Ioan a înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 de lei şi a sumei de 15.000 euro de la învinuitul Ciorbă Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului român, pentru ca acesta din urmă să favorizeze firmele omului de afaceri la licitaţii publice organizate de instituţii publice aflate în subordinea demnitarului. În acelaşi scop, învinuitul Ciorbă Gheorghe, prin intermediul lui Mureşan Ioan a promis că va oferi şi un autoturism de lux", potrivit unui comunicat al DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici