Iorgulescu: Numai instanţa poate decide legalitatea restituirii Castelului Bran

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că doar o instanţă de judecată poate stabili dacă retrocedarea Castelului Bran este ilegală, şi nu subcomisia de anchetă parlamentară.

4 afișări
Imaginea articolului Iorgulescu: Numai instanţa poate decide legalitatea restituirii Castelului Bran

Iorgulescu: Numai instanţa poate decide legalitatea restituirii Castelului Bran

Marţi, deputaţii au adoptat raportul subcomisiei de anchetă privind Castelul Bran, care stabileşte că restituirea acestuia nu s-a făcut către toate persoanele îndreptăţite, iar actele prin care s-a făcut retrocedarea sunt lovite de nulitate absolută.

"Lovirea de nulitate nu este un lucru pe care Camera Deputaţilor să o poate stabili, ci doar o instanţă de judecată", a declarat Adrian Iorgulescu. "Cred că la 18 ani de la revoluţia din '89, punerea în discuţie a restituirii unor proprietăţi în acest fel este o poziţionare totalmente în dezacord nu numai cu condiţiile politice ale României (...) dar şi în contradicţie cu legile acestei ţări", a mai spus el.

"Sunt convins că până o instanţă românească nu se va pronunţa, totul va rămâne în stare de «imponderabilitate»", a fost de părere ministrul Culturii, adăugând că şi în cazul Castelului Peleş lucrurile nu s-au rezolvat decât atunci când a existat o sentinţă definitivă şi irevocabilă.

Cât priveşte speculaţiile cu privire la vânzarea Castelului Bran, Iorgulescu a spus că nu s-a primit până în momentul de faţă nici o solicitare, iar dacă familia Habsburg ar face o propunere de vânzare către statul român, "acestă tranzacţie se poate face".

De asemenea, MCC a transmis într-un comunicat remis joi presei că problemele legate de restituirea castelului nu îi pot fi imputate, deoarece emitentul deciziei de restituire a fost Muzeul Bran. "Atât Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, cât şi instanţa judecătorească au stabilit că singura instituţie abilitată să soluţioneze cererea de restituire în natură a Domeniului Bran este Muzeul Bran", menţionează MCC.

Ministerul Culturii atrage atenţia că "hotărârea Camerei Deputaţilor, care a validat concluziile raportului preliminar al subcomisiei, nu se poate substitui unei hotărâri judecătoreşti, singura în măsură să stabilească legalitatea procedurii de restituire". "În absenţa acesteia, concluziile raportului nu reflectă decât impresionism, populism şi demagogie", consideră conducerea Ministerului.

Hotărârea Camerei Deputaţilor referitoare la raportul acestei subcomisii de anchetă va fi trimisă la Guvern, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Curtea Constituţională, pentru analiza şi adoptarea măsurilor propuse în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici