Meleşcanu a restituit Preşedinţiei documentele primite, pe motiv că nu reprezintă dosarul cauzei

Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu a dispus, sâmbătă, să fie restituite Preşedinţiei documentele referitoare la cei opt foşti sau actuali miniştri primite cu o zi în urmă de la această instituţie, pe motiv că nu reprezintă "dosarul cauzei".

1 afișare
Imaginea articolului Meleşcanu a restituit Preşedinţiei documentele primite, pe motiv că nu reprezintă dosarul cauzei

Meleşcanu a restituit Preşedinţiei documentele primite, pe motiv că nu reprezintă dosarul cauzei

"În conformitate cu solicitarea Preşedintelui României, ministrul interimar al justiţiei, domnul Teodor Viorel MELEŞCANU, a dispus, în cursul zilei de astăzi, 19 ianuarie, restituirea către Administraţia Prezidenţială a tuturor documentelor primite în cursul serii trecute, care vizează opt foşti şi actuali miniştri pentru care a fost cerută declanşarea procedurilor legale pentru începerea urmăririi penale", se arată într-un comunicat al ministerului remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, din analiza scrisorii de însoţire a documentelor şi a inventarului anexat acesteia, a rezultat faptul că ele nu reprezintă dosarul cauzei, în conformitate cu articolul 18 din Legea 115/1999, fiind doar copii ale unora dintre documentele care au stat la baza referatelor de solicitare a aprobării începerii urmării penale întocmite de către procurorul de caz şi, în consecinţă, nu pot fi cuprinse în categoria documentelor prevăzute de legea menţionată.

"Toate documentele au fost restituite în conformitate cu inventarul anexat scrisorii de însoţire, având aplicate pe ele, intacte, sigiliile Administraţiei Prezidenţiale", precizează Ministerul Justiţiei.

De asemenea, conform MJ, ministrul "se află, în continuare, în imposibilitatea legală şi obiectivă de a-şi exercita atribuţiile prevăzute de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială" şi a cerut specialiştilor din instituţie să analizeze demersurile legale care ar urma să fie întreprinse în continuare.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş şi Traian Decebal Remeş.

Ministrul Justiţiei a anunţat, vineri, că nu poate da curs solicitării preşedintelui Traian Băsescu privind pe cei opt actuali sau foşti miniştri întrucât documentaţia primită de la Preşedinţie nu conţine dosarele propriu-zise ale acestora, conform legii, în acest sens adresând o scrisoare şefului statului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, remis vineri agenţiei MEDIAFAX, articolul 18 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială prevede că, dacă una dintre cele două Camere ale Parlamentului sau Preşedintele României a cerut urmărirea penală, dosarul cauzei se trimite, de îndată, ministrului justiţiei sau, după caz, primului-ministru, pentru a proceda potrivit legii.

Ministerul Justiţiei a precizat că, verificând documentaţia primită de la Preşedinţie, a rezultat că aceasta era incompletă, constând doar în referatele procurorilor de caz şi ale procurorilor şefi ai structurilor de parchet, lipsind dosarele propriu – zise, astfel încât ministrul nu a putut pune la dispoziţia parchetului dosarele, în condiţiile legii.

Ulterior, Administraţia prezidenţială a anunţat că a primit doar copiile documentelor referitoare la cei opt demnitari, pe care le-a trimis vineri ministrului interimar al Justiţiei, pentru "a nu mai putea fi invocate pretexte de blocare sau întârziere a actului de justiţie".

Preşedinţia i-a cerut, totodată, lui Teodor Meleşcanu să asigure securitatea documentelor şi să ia măsuri pentru ca acestea să fie restituite Administraţiei prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici