Ministerul Public: Procurorii o contrazic pe Turcan. Sporurile reprezintă maxim 30% din indemnizaţie

Procurorii şi personalul din Ministerul Public primesc sporuri care reprezintă maxim 30% din indemnizaţia de încadrare, fiind menţinute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive, transmite Parchetul General.

601 afișări
Imaginea articolului Ministerul Public: Procurorii o contrazic pe Turcan. Sporurile reprezintă maxim 30% din indemnizaţie

Ministerul Public: Procurorii o contrazic pe Turcan. Sporurile reprezintă maxim 30% din indemnizaţie

„Potrivit art. 4 şi 5 din Anexa V, capitolul VIII din Legea nr. 153/2017, sporurile de care beneficiază procurorii şi personalul auxiliar de specialitate sunt:

  •  spor pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat;

 

  • spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25% aplicat la salariul de bază;

 

  • spor pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5% aplicat la salariul de bază”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, Parchetul General reaminteşte că art. 25 alin. (1) din aceeaşi lege prevede: „Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz.”

„În consecinţă, sporurile de maxim 45% prevăzute de Legea nr. 153/2017 nu au fost acordate, cuantumul sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi al sporului de confidenţialitate, precum şi cuantumul sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, transformate în procente, reprezintă maxim 30% din indemnizaţia de încadrare, pentru procurori, personalul asimilat şi personalul auxiliar de specialitate, fiind menţinute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive. Celelalte categorii de personal (funcţionari publici, personal contractual, personal conex) beneficiază de un sigur cuantum pentru condiţii de muncă periculoase reprezentând maxim 15% din salariul de bază”, se mai arată în comunicatul de presă.

În Sănătate şi Justiţie nivelul sporurilor este 85%, spunea miercuri seara ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Per total cheltuieli salariale, în momentul de faţă nivelul 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaţionale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate şi în sitemul de justiţie. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu uşurinţă, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, a declarat la Antena 3 Raluca Turcan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici