Mischie, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi fost preşedinte al PSD Gorj, actual lider al filialei gorjene a PNG, Nicolae Mischie, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, într-un dosar privind modul în care a adus în ţară două autoturisme, sentinţa nefiind definitivă.

36 afișări
Imaginea articolului Mischie, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Mischie, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Decizia a fost luată de Judecătoria Deva în 18 martie şi a fost comunicată, joi, Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cel care a efectuat ancheta în acest caz.

Sentinţa vizează un dosar în care Mischie a fost cercetat pentru felul în care şi-a adus în ţară două autoturisme pe firma sa şi a soţiei sale.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, maşinile nu au fost declarate la vamă, iar firma a fost înfiinţată ulterior într-o zonă defavorizată, la Mătăsari, cu sediul într-o garsonieră în care era, de fapt, un depozit de cărbuni. Potrivit anchetatorilor, Mischie a obţinut certificat de investitor în zona defavorizată în aceeaşi zi în care l-a şi solicitat, angajându-se să creeze zece noi locuri de muncă, lucru care nu s-a întâmplat. Ulterior, folosind actele firmei Smanic SRL, a refăcut documentele de provenienţă a maşinilor, fiind scutit de plata unor taxe estimate de anchetatori la 120 de milioane de lei vechi.

Iniţial, Nicolae Mischie a fost acuzat de contrabandă cu maşini, fals şi uz de fals, însă pe parcursul procesului de la Deva procurorul de caz a cerut judecarea acestuia pentru înşelăciune în formă continuată şi fals în declaraţii.

Instanţa de judecată i-a aplicat lui Mischie o pedeapsă de trei ani pentru înşelăciune, minimul prevăzut de lege, şi un an pentru acuzaţia de fals, în condiţiile în care pedeapsa maximă era de doi ani sau de amendă penală. În plus, preşedintele PNG Gorj are şase ani "termen de încercare", acesta riscând să fie încarcerat dacă în perioada respectivă primeşte alte condamnări sau săvârşeşte alte ilegalităţi.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, procurorul Cristina Ciobanu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că instituţia va decide luni dacă va face recurs sau va accepta sentinţa respectivă.

Nicolae Mischie a refuzat să comenteze sentinţa primită, menţionând că nu ştie foarte multe lucruri despre aceasta. Liderul PNG Gorj a declarat corespondentului MEDIAFAX că luni dimineaţă, în conferinţa de presă săptămânală a filialei, va prezenta un punct de vedere oficial.

Mischie a reamintit doar declaraţiile făcute luni la sediul PNG Gorj, potrivit cărora are cunoştinţă despre "un complot" pus la cale de foşti colegi de-ai săi din PSD Gorj prin care se urmărea scoaterea sa din viaţa politică prin obţinerea unei condamnări penale care să îl decredibilizeze. El menţiona atunci şi varianta înscenării unui accident, reprezentanţi ai PSD Gorj negând categoric faptul că ar fi purtat astfel de discuţii.

Nicolae Mischie mai are o condamnare definitivă de un an cu suspendare pentru contrabandă cu arme, într-un alt dosar acesta primind şi o condamnare de patru ani, sentinţa nefiind definitivă. Procesul respectiv este unul de corupţie şi se judecă la Curtea de Apel Timişoara, după ce Mischie a cerut strămutarea acestuia. Dosarul vizează felul în care o firmă de construcţii i-a modernizat politicianului casele sale din Gorj, Mischie fiind obligat să plătească 450.000 de lei despăgubiri către omul de afaceri Clement Mocanu, denunţătorul său la DNA.

Sentinţa din 18 martie a Judecătoriei Deva nu este definitivă, ea putând fi atacată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici