"Muhammad şi Muhammad vs. România”. CEDO a condamnat România în cazul studenţilor pakistanezi din Sibiu, acuzaţi de terorism

  • România încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului atunci când a expulzat doi studenţi pakistanezi care aveau drept de reşedinţă în Sibiu şi pe care i-a acuzat de legături cu Al Qaeda, a stabilit, joi, CEDO.
  • Decizia CEDO vine de la aproape opt ani de la scandalul de amploare care a avut loc în Sibiu, unde doi doi tineri pakistanezi, care veniseră la studii printr-un program Erasmus, au fost reţinuţi, acuzaţi că pregăteau comiterea unor acţiuni teroriste în preajm sărbătorilor de iarnă.
  • Ulterior, cei doi tineri, Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad, au fost expulzaţi.
3488 afișări
Imaginea articolului "Muhammad şi Muhammad vs. România”. CEDO a condamnat România în cazul studenţilor pakistanezi din Sibiu, acuzaţi de terorism

"Muhammad şi Muhammad vs. România”. CEDO a condamnat România în cazul studenţilor pakistanezi din Sibiu, acuzaţi de terorism

Judecătorii CEDO au dat câştig de cauză, joi, celor doi tineri pakistanezi şi au condamnat România, în cauza „Muhammad şi Muhammad vs. România”, pentru încălcarea articolului 1 din protocolul 7 al Convenţiei, referitor la garanţiile procedurale de aplicat în cazul expulzării străinilor.

CEDO a stabilit că Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad, expulzaţi din motive de securitate naţională, nu au putut să se apere, întrucât informaţiile clasificate nu le-au fost dezvăluite.

Documentul clasificat transmis către Parchet conţinea informaţii despre activităţile celor doi, care ar fi sprijinit un Al Qaeda, ceea ce ar fi pus în pericol securitatea naţională. Astfel, în 4 decembrie 2012, după ora 17.20, Poliţia Sibiu i-a convocat pe cei doi studenţi pentru a doua zi, la ora 9.00, la Curtea de Apel, însă convocarea nu a fost însoţită de niciun document. Cei doi studenţi au călătorit toată noaptea şi au ajuns la timp la Bucureşti, la Curtea de Apel. Ei au spus că nu au făcut nimic prin care să fi pus în pericol securitatea naţională.

Cu toate acestea, procurorii au cerut instanţei să îi declare „indezirabili” şi să dispună expulzarea, susţinând că din documentele clasificate rezultă că cei doi s-au angajat în activităţi prin care să pună în pericol securitatea naţională a României.

Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad au explicat că nu au făcut nimic ilegal, însă magistraţii Curţii de Apel i-au declarat indezirabili pentru o perioadă de 15 ani.

Încă din 2012, reprezentanţii Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, unde cei doi pakistanezi veniseră cu bursă Erasmus, la studii, au spus că niciodată aceştia nu au creat probleme şi erau cunoscuţi ca studenţi silitori, Ramzam fiind chiar doctorand la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, specializarea Agricol-Alimentar. Adeel Muhammad este student la Inginerie.

În 5 decembrie 2012, la solicitarea Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, o instanţă de judecată i-a declarat persoane indezirabile, în România, pe cetăţenii pakistanezi Ramzan Muhammad (la acea dată în vârstă de 30 de ani) şi pe Adeel Muhammad (la acea dată în vârstă de 19 ani), pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani.

Potrivit comunicatului Serviciul Român de Informaţii (SRI), de la acea vreme, cetăţenii străini Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad pregăteau comiterea unei acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă de către o structură extremistă afiliată ideologic organizaţiei Al-Qaida.

În acest sens, SRI şi celelalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT), au monitorizat „acţiunile întreprinse de către membrii structurii aflaţi în ţara noastră, consideraţi «puncte de sprijin», ce se aflau sub coordonare externă, în condiţii de conspirativitate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici