Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan, arestat

Csibi Istvan va fi arestat preventiv pentru 29 de zile, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis, luni, contestaţia procurorilor la decizia instanţei inferioare de cercetare în libertate a omului de afaceri harghitean, acuzat într-un nou dosar pentru mai multe infracţiuni economico-financiare.

3 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan, arestat

Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan, arestat

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, marţea trecută, contestaţia procurorilor la decizia de cercetare în libertate a lui Csibi Istvan, hotărârea în acest caz fiind amânată pentru luni.

Instanţa a decis, luni, emiterea unui mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Csibi Istvan.

La termenul de săptămâna trecută, procurorul de şedinţă a susţinut că Csibi Istvan nu s-a prezentat în faţa organelor de urmărire penală atunci când a fost chemat, nu a dat declaraţii în faţa procurorilor şi a încercat influenţarea declaraţiilor martorilor, acestea fiind motivele invocate pentru arestarea omului de afaceri.

"Nu am găsit martori care să depună mărturii, toţi se tem din cauză că justiţia este ineficientă când vine vorba de acest individ", a spus procurorul.

El a mai spus că Csibi Istvan reprezintă un pericol pentru opinia publică, iar lăsarea în libertate a acestuia ar afecta aflarea adevărului în privinţa noilor acuzaţii care i se aduc.

"L-am citat, nu a venit. Vrem să fie cooperant. Mai sunt de audiat câţiva martori şi învinuiţi, dar nu se poate din acelaşi motiv (că ar influenţa martorii - n.r.)", a arătat procurorul în faţa instanţei.

Totodată, procurorul a mai spus că BRD din Ungaria a trimis la DIICOT extrase de conturi bancare ale lui Csibi Istvan, ceea ce indică faptul că acesta ar fi putut ieşit din ţară, deşi are interdicţie în două dosare.

Avocatul lui Csibi Istvan, Lucia Furtună, a declarat că acesta nu reprezintă un pericol social, motiv pentru care nu se impune arestarea clientului său. Totodată, aceasta a criticat maniera abuzivă în care au fost audiate unele persoane în calitate de martori.

Ea a mai criticat şi modul în care procurorii au desfăşurat ancheta în acest dosar, spunând că, de fapt, cele 118 de volume aflate pe masa judecătorului reprezintă de fapt hârtii trase la xerox din toate dosarele pe care Csibi Istvan le are la instanţele din ţară.

Apărătoarea lui Csibi Istvan a mai spus că acesta nu s-a sustras urmăririi penale, dar citaţia pe care i-au trimis-o anchetatorii a ajuns la sediul firmei, şi nu la domiciliul său.

Mai mult, avocata a spus că a făcut un sondaj de opinie pentru a se vedea dacă Csibi Istvan reprezintă "teroare" aşa cum susţine Parchetul, precizând că rezultatele acestuia nu au dovedit acest lucru.

În legătură cu extrasele de conturi trimise de BRD, avocata lui Csibi Istvan a susţinut că dacă s-a umblat la acele conturi, nu înseamnă că acesta a ieşit din ţară, o altă persoană împuternicită de el putând să facă operaţiunile bancare.

Csibi Istvan a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că procurorii şi instituţiile statului trebuie să îşi facă datoria, însă fără să facă abuz.

"Adevăr sau neadevăr, nu există. Eu cred în normalitatea poporului român, eu sunt secui şi sunt de acord cu normalitatea. Procurorii şi instituţiile statului trebuie să îşi facă datoria, dar această normalitate vine foarte greu", a spus Csibi Istvan.

El a mai declarat că nu a ieşit din ţară de când are interdicţie şi că nu şi-a văzut fetele şi nici fosta soţie care locuiesc în Ungaria din 2004.

Tribunalul Bucureşti a decis, în noaptea de 13 spre 14 februarie, că nu există suficiente probe din care să rezulte că Csibi Istvan este un pericol social şi că ar influenţa ancheta în stare de libertate, motiv pentru care judecătorul a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a omului de afaceri harghitean.

"Nu există probe certe din care să rezulte un astfel de pericol în raport de circumstanţele personale ale inculpatului, de situaţia celorlalţi inculpaţi, autori ai faptelor pentru care nu s-a solicitat arestarea preventivă", susţine judecătorul care a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a lui Csibi Istvan.

Tribunalul Bucureşti a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă al lui Csibi Istvan pentru instigare la delapidare, la spălare de bani şi la fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un caz în care sunt implicate alte 16 persoane şi 17 societăţi. Deciza a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici